Valkenswaard-Waalre
Natuur in de Buurt
donderdag20jan2022

Winterkleuren

Parken en tuinen hebben in de wintertijd de mogelijkheid om een ander kleurenbeeld te bieden dan de vrije natuur dankzij de afwijkende begroeiing. Die wordt immers met een ander doel beheerd door de eigenaar dan de bijna nergens meer bestaande echte natuur. Voor alle meters van de aardbodem is wel een bestemmingsplan. En daarmee is de vrijheid van de natuur voortaan aangepast aan menselijke wensen.
Daar moeten we dus van uitgaan bij onze zoektocht naar wat dan ook. Winterkleur in dit geval. Najaars verkleuringen en bloemkleuren. Ze zijn er nog steeds en vormen zo de overgang naar de vroege voorjaarstekenen. Dankzij het bijzonder milde winterweer ook nog extra beïnvloed.

valblad rode acerWat een groen overal zolang het niet vriest of sneeuwt. Ook diffuse rijp geeft het groene gras een speciale kleur. Het wordt dan wat staalblauw getint. Maar valblad uit de herfsttijd kan als het mag blijven liggen om het bodemleven te beschermen en bevorderen, heel speciale effecten geven. Zo is het donkerrode hoekige blad van een sieracer heel decoratief en die enkele amberboom zwerver ertussen geeft er een extra accent aan. Ook kan het mos nu zijn kans grijpen dankzij de extra nattigheid en dan net een ander groen tonen. Saai wordt het nooit. Ook al niet vanwege de witte rondjes van het altijd aanwezige meizoentje tussen de groene kringen van lepelblaadjes. Hoe enkele verdwaalde gele rondjes aan een bermooievaarsbekje vast kunnen zitten als blad is niet zeker. Oud of jong?

Dan zijn de enkele gele bladeren van de jeugdige hazelaar duidelijker. De plant is gewoon een vergissing van de eekhoorn. Maar nu is in ieder geval goed te zien hoe de Hamamelis aan de Nederlandse gebruiksnaam “Tover-hazelaar” is gekomen. De treffende gelijkenis van het blad in vorm en kleur zorgde daarvoor. Verrassend is bovendien de sierlijke en opvallende bloei van de laatste vroeg in het bladloze tijdperk. De echte hazelaar komt pas veel later met de katjesbloei.

winterjasmijnNeem dan de zo vroege naaktbloeier Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum). Dat is een doordouwer in de winterperiode. Tot in de sneeuw toe mooie helder gele bloemen als sterren aan de muur. De bloei van de Winterprunus is voor die boom slechts een tussendoortje en kan in andere jaargetijden ook nog weer voorkomen.
Dan kan ook die wegens verdorren buiten gezette roze azalea in pot het ook niet langer uithouden en laat nog gauw die ene laatste bloemknop even opengaan. Daarna wordt het wachten op de bloemist en de bollen. Snel om in huis te halen en dan al gauw de eerste bollen buiten.

Jan van Twisk,
Waalre, 18-1-2022

Meer foto's
Meer natuurweetjes