Valkenswaard-Waalre
Bloemen & Planten
dinsdag22nov2022

Winterjasmijn

De terugkeer van de Winterjasmijn bloei kunnen we aanmerken als een jaarlijks optreden. Net zoals Sinterklaas en Kerstmis en een heleboel andere jaargebeurens die het voor velen onprettige donkere wintertermijn moeten opvrolijken. Toch zijn er ook mensen zijn die sneeuw en ijs toejuichen!

Die Winterjasmijn is een altijd groene houtige struik die graag ergens tegen geleid wil worden. Een muur of schutting is daar een heel goede plaats voor. Ook al omdat de dunne veerkrachtige lang groene takscheuten een steun nodig hebben om omhoog te komen. Taaie takken die kunnen afbuigen en de bodem bereiken laten zich gemakkelijk afleggen en ombouwen tot een nieuwe zelfstandige nakomeling. Ook worteldelen kunnen nieuwe planten vormen. De struik is deel van de Olijffamilie. De bloei is bekend maar zaadvorming is onduidelijk.

winterjasmijn struikNu is die bloei van de Winterjasmijn opvallend helder geel en zo misschien zelfs opvallend genoeg om de aandacht te trekken van nu zeldzame rondvliegende potentiële bestuivers. Toch komt daar niet veel van terecht en moet de struik dus ook andere mogelijkheden hebben om zich voort te planten. Ook in het land van oorsprong (W. China) zal dat zeker nodig zijn. Temeer omdat de licht geurende struik de duidelijke naam “Jasminum nudiflorum” heeft gekregen waarbij die “naaktbloeiende” jasmijn toch al bloeit als er nog blad aan zit en dat dus eigenlijk niet mag. Gelukkig gaan opname en transport van koolzuur ook in de bladloze wintertijd hier nog door dankzij de altijd groene kantige stengels. Dus zo ook naar de heldergele bloemen met hun vijf– of zesdelige langwerpige kroonbladen met een vergroeide bijna lege centrale trompetbuis. In de late herfst al staan twee ovale bloemknopjes in de oude bladoksels te wachten tot ze zich bij gunstig weer tot gele trompetten kunnen ontplooien. Na een aantal dagen volle bloei vallen de gele toeters om en laten een zesdelig stervormig kelkje achter als herinnering.
Dat “Winter” is dus maar betrekkelijk voor de bloeimaanden november–begin maart periode.
Eerst nog met het oude en tenslotte met het nieuwe driedelige blad.

Jan van Twisk,
Waalre, 20-11-2022

Meer foto's
Meer natuurweetjes