Weer die krokus

Weer die krokus

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 15 februari 2019

Ook dit jaar weer die verbazingwekkende vroege boerenkrokussen. Dankzij de uiterst milde winter en het extra vroege voorjaarsweer is het voor de wilde krokus opnieuw een massaal en uitbundig optreden.

boerenkrokus

Al enkele weken zelfs geleden waren er sporadische durfals die het waagden om een bloeiende bloem te presenteren. Maar dat was zinloos totdat het weertype zich wat warmer en vochtiger zou presenteren. Nu na dagen regenval en een warme zuidelijke luchtstroom zijn de omstandigheden optimaal om in grote hoeveelheden omhoog te komen uit de knol met een bloemsteel en een begin van groene bladeren. In de hoop dat er al rondvliegende insecten zijn die nectar en stuifmeel zoeken. Allemaal bloemen die als in gelid gezamenlijk op de zon gericht worden.

boerenkrokussen zoek de hommel

Zoek de hommel in bovenstaande foto!

Dikke hommels en verschillende bijensoorten en zelfs enkele vliegen komen zoekend langs gevlogen. De dikke hommels zijn zo lomp en zwaar dat ze met bloem en al scheef zakken. De bloemsteel herstelt zich nog wel.
Opvallend is dan ook hoe sommige bijen alleen belangstelling hebben voor nectar onder in de bloem en andere voor stuifmeel van stempels en meeldraden. Vol geladen harige benen laten dat ook goed zien.

vroege krokussen massaal

Ook valt nu nog eens goed te zien dat op die zones in het gazon waar vorige jaren extra laat gemaaid is nu de meeste krokussen staan en ook dicht opeen. Daar waar wel vrij vroeg gemaaid wordt zijn er bijna geen te vinden. Blijkbaar heeft het maairegime zo zichtbare invloed. Onder de planten en struiken in de randzone is nu nog nauwelijks enige krokus activiteit te zien. Dat komt pas later als gevolg van de blad- en strooisellaag die daar ligt.
Ook zijn er nog geen gekweekte crocus soorten met zichtbare activiteit. Die komen nog later tot ontwikkeling. Ze moeten zich bovendien nog door de rommel heen werken.
Zo is ook nu weer het ontwaken van de natuurlijke processen van dichtbij te volgen.

Jan van Twisk,
Waalre, 15-2-2019

Meer natuurweetjes

Deel deze pagina