Walnoot in wording Bomen en struiken

Walnoot in wording

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 24 juni 2016

Eekhoorns zijn net mensen. Ze leggen voedselvoorraden aan. Voor moeilijke tijden.

Bij werkzaamheden in de tuin blijken er hier en daar struiken en bomen te verschijnen die daar niet met opzet geplant zijn. Dat moet het werk van de eekhoorn zijn geweest. Vruchten begraven en dan vergeten.

Omdat de nieuwgroei niet past in de aanleg van de tuin wordt het meestal verwijderd. Niet te lang wachten daarmee want zo’n nieuweling heeft zich al gauw flink in de tuingrond verankerd.

Het voordeel van een vroege verwijdering is dat de ongewenste groeier er meestal vrij onbeschadigd uitkomt. Met wortel en al, waarbij, in het geval van de hazelnoot en de walnoot en ook de kastanjes en eikels, de bron van het groeisel ook mee komt. Als dat niet het geval is en er een wortel achterblijft is een hergroei niet zelden later toch weer het geval en zal er een spade aan te pas moeten komen om het werk goed af te maken.

Walnoot in wording IVN Valkenswaard-WaalreEen recente schoonmaak van de tuin had een vrijwel complete verwijdering van een walnootboom tot resultaat. Op de daarvan gemaakte foto is goed te zien wat er in een paar maanden zoal gegroeid is. De helft van de walnoot is in de tuin achtergebleven. Daardoor komt de kiemplek mooi vrij te liggen ter bezichtiging. De wortel is op het topje na intact. Daar is de weke basthuid afgescheurd. De stam van de toekomstige boom is al behoorlijk dik en draagt een tweetal flinke bladeren en daar boven de aanzet voor lengtegroei en nieuw blad.

Zo werkt het nou eenmaal in de natuur. De zorg van de een en de inspanning van de ander beïnvloeden in positieve en negatieve zin het voortbestaan van een boomsoort.

Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina