Valkenswaard-Waalre
Landschap
zaterdag05nov2022

Waalre beleeft een prachtige Natuurwerkdag

Op zaterdag 5 november, in de stralende zon, hebben ongeveer 60 inwoners van Waalre en Eindhoven deelgenomen aan de Natuurwerkdag. De leeftijd van de deelnemende vrouwen en mannen varieerde tussen de 10 en 89 jaar. Met deze mooie mix van jong en oud was het een activiteit voor alle leeftijden.

Meeuwven

De Natuurwerkdag wordt elk jaar georganiseerd door organisaties betrokken bij de natuur zoals in onze regio Brabants Landschap, Natuurmonumenten en het IVN. Jaarlijks trekt deze dag duizenden vrijwilligers in het hele land. In Waalre ligt de organisatie in handen van de IVN Natuurwerkgroep. Samen met de Gemeente hebben zij gezocht naar een geschikte locatie in ons dorp. Dit jaar viel de keuze op het prachtige Meeuwven gelegen aan de Hutdijk in Aalst, vlakbij de hut van Mie Peels.

Verdroging

Na een openingswoordje door wethouder Peet van de Loo en Henk de Vrind (voorzitter IVN Natuurwerkgroep Waalre) zijn de deelnemers aan de slag gegaan met het verwijderen van jonge dennen en berken langs de oevers van het ven. Deze ingreep is nodig om te voorkomen dat het hele gebied dichtgroeit, de biodiversiteit wordt aangetast en het waterpeil nog verder onder druk komt te staan.
Door de droogte is het waterpeil van het ven bijzonder laag. Tijdens de koffie werd dan ook gesproken over de droogte met de vraag of het waterpeil zich nog wel zal herstellen. Niemand weet het juiste antwoord maar we hopen op een winter met voldoende neerslag om het peil weer op niveau te brengen.

Nieuwe kans voor heide, gagel en zonnedauw

Voor de deelnemers was het heel positief om te zien dat onder de jonge dennen en berken nog voldoende heideplanten groeien. Ook de gagel en de kleine zonnedauw (een vleesetend plantje) hebben langs de oevers weer meer ruimte gekregen. Ruimte voor de heide, de gagel en de zonnedauw versterkt de biodiversiteit van dit natuurgebied.

natuurwerkdag 2022 meeuwven

Ook kinderen zetten zich in

Naast de volwassenen heeft een groep kinderen deelgenomen aan de Natuurwerkdag. Vóór de pauze hebben zij hard meegewerkt met de volwassenen met het knippen en uitgraven van de bomen. Na de pauze hebben de kinderen onder leiding van natuurgids Bep van Stipdonk een leerzame en spannende speurtocht gehouden in het mooie natuurgebied.

Lekkere lunch

Na enkele uren werken zijn de deelnemers nog vergast op een kop erwten- of kippensoep en een lekker broodje. Met de soep en het broodje in de hand werd geanimeerd de ochtend geëvalueerd. Vol trots werd gekeken naar de berg verwijderde dennen en berken. Binnenkort zullen deze door de gemeente worden opgehaald. Sommige deelnemers hadden ook een beetje spierpijn.
Men was het er over eens dat werken in de natuur leuk en gezond is en een prima alternatief vormt voor een training in de sportschool. Ongeveer 10 deelnemers hebben zich na afloop aangemeld bij de IVN Natuurwerkgroep. Voor wie ook belangstelling heeft, de IVN Natuurwerkgroep is te bereiken via www.ivn.nl/afdeling/valkenswaard-waalre/natuurwerk.

Henk de Vrind

Meer foto's (gemaakt door John Boons, Wim Kremers en Bep van Stipdonk)