Vruchtvormingen Bloemen en planten

Vruchtvormingen

Valkenswaard-Waalre 15 juni 2022

Een zelf gegraven tuinvijver met een passende dikke stevige kunststoffolie als bodem kreeg indertijd nog een kleine hoeveelheid zwarte grond als groeiplek voor waterplanten toebedeeld. In de loop der jaren kwamen hierin planten en dieren tot ontwikkeling met als gevolg een toename van groengroei en wisselende hoeveelheden kroos en jaarlijks wisselende soorten en hoeveelheden waterdieren. Een toevoerbuis vanaf de dakgoot moest als watervoorziening dienen en heeft dat meestal voldoende kunnen verzorgen. De herkomst van de planten was uiteenlopend en leverde op den duur een blijvende plantenhoek. Op den duur raakte de vijverbodem natuurlijk lek en verliep de verlanding sneller met als gevolg een nog geringere waterinhoud.

gele lis

Aldus is nu de toestand en vertoont het geheel een verouderde aanblik. Met o.a. prachtige gele lissen en een reusachtige koningsvaren in bloei. Ook was er dit jaar een zeggepol die in bloei was en mooie bloeiaren vertoonde.
Zo bleek er in een beperkte hoek, enigszins beschut en aan lager wal, een hele variëteit van bloeiwijzen te staan.
Een tot de Cypergrassen behorende zegge – mogelijk Blaaszegge – laat de geelgroene vrouwelijke aren goed zien. De stampers staan nog mooi op de urntjes. De aparte manlijke bruine lange aar is ook te zien bovenaan.
Heel anders is de bloei van de Gele Lis, een maandje eerder. De lange spitse knoppen op stevige ronde stengels openen sierlijk alle kanten op. De bloemen zullen dikke groene doosvruchten vormen met 3 stapels zaden die kunnen wegdrijven om elders op sloot en plas nieuwe vestigingen te stichten.
Totaal anders is het met de Koningsvaren die als enige in de familie een aparte sporendrager in het midden van de varenplant heeft.

koningsvaren

Zo zijn er dicht bijeen drie plantenfamilies te vinden die tot totaal verschillende delen van het plantenrijk behoren wat hun bloeiwijze en vruchtvorming betreft.

Jan van Twisk,
Waalre, 14-6-2022

Meer foto’s
Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina