Voortgang Tuin en moestuin

Voortgang

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 22 juni 2021

Op een gegeven moment realiseer je je dat het voorjaar toch wel duidelijk voorbij is. De uitbundige bloemenpracht van die maanden is verdwenen en de resultaten daarvan in de vorm van vruchten en zaden in allerlei vormen is overal te vinden. Afhankelijk van de klimaatomstandigheden van zon, regen en temperatuur kan het wel wat verschuiven maar het is gewoon jaarlijks een terugkerend gebeuren dat in meerdere of mindere mate opvalt. Zo moet het ook, passend in de cyclus van het jaar.

moederkruid

Er zit dus voortgang in een onvermijdelijk proces. Soms is het heel duidelijk te zien doordat naast de voorjaarsfase al de voorzomertijd zich laat zien in de vorm van een nieuwe serie bloeiende planten. Met hun bijpassende insecten en belagers.
In het veld en in de tuin is zo een hele verandering gaande die vooral gekenmerkt wordt door het uitgroeien van andere plantensoorten. Die zullen een veel grotere hoogte bereiken dan de aanvankelijke voorjaarsgroeiers die vaak niet veel verder komen dan enkele decimeters. Nu worden halve en hele meters bereikt, reikend naar zon en regen met een keur van bloemkleuren en vormen. Overal waar onbelemmerde groei en bloei kan en nog mag plaats vinden is er een explosie van leven en streven in een natuurlijke onderlinge samenhang. Een samenhang die geleidelijk steeds duidelijker begrepen wordt en tot verstrekkende maatregelen dwingt. Publicaties en acties nemen toe in de hoop op positieve invloeden en gevolgen.

stinkende gouwe

Dichtbij huis is vaak al waarneembaar hoe de zomerverschijnselen zich razend snel uitbreiden met eindeloos gevarieerde vormen. Een kleine rondgang kan daarvan een beeld geven.
Wanneer de bonte esdoorn vol in blad komt onder invloed van de weersomstandigheden is de Stinkende Gouwe overal volop in bloei. Vruchtvorming vindt daar plaats en wordt al begeleid door de verse bloei van het opvolgende Zevenblad. De Gele Lissen in de vijverrand maken duidelijk dat de behoefte aan een flinke stortbui nabij komt. Het zomerse Moederkruid volgt wel op net als de rode cultuurRoos. De opvallende composiet ut een tuincentrum brengt nog wat oranje en kan wegens zijn herkomst als Gousblom Gazania uit Z. Afrika wel tegen een droogteperiode in juni als de zomerse weersinvloeden dreigen.

Het beeld van de Voortgang is jaarlijks aanwezig maar wel ieder jaar in een andere vorm.

Jan van Twisk,
Waalre, 20-6-2021

Meer foto’s
Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina