
Vogels dichtbij: Goudvink
(Pyrrhula pyrrhula)
Gepubliceerd op 1 maart 2018
Door zijn compacte bouw en mooie kleurenpracht word ik er altijd vrolijk van, als ik er een zie. Hij is niet schuw en rustig. Lengte van 15,5-17,5 cm. Je ziet ze vaak in paren of kleine, losse groepen. Het geluid is voor leken niet spectaculair te noemen. Een korte zachte lage melancholisch klinkende toon, Pjuuh, die aan het einde daalt. Maar insiders reageren lyrisch bij het horen van deze zachte, gevoelige, tonen. De relatief grote kop met korte snavel, lange vleugels en staart zijn de herkenningskenmerken bij waarneming vanaf de voorkant. In de vlucht van achteren vallen de witte stuit met zwarte staart, grijze rug met witte vleugelstrepen op. Mannen zijn rozerood en de poppen beige-grijs (zie foto’s).
De goudvink is in Nederland een standvogel. Vanaf eind oktober komen daar soortgenoten uit Scandinavië bij, die hier overwinteren. Ze broeden, soms, met meerdere koppels dicht bij elkaar in parken, grote tuinen, begraafplaatsen en gemengd bos. Ze zijn erg verdraagzaam/vredelievend en kennen geen territorium gedrag. Ze nestelen in struiken en bomen. Een nestkast laten ze links liggen. Meestal 2x, soms 3x, per seizoen brengen ze maximaal 6 nakomelingen voort. Die vliegen na 2,5 week uit en zijn dan in 2-3 weken zelfstandig. In verband met het voeden van de jongen, ontstaan er bij de ouders in het broedseizoen onder in hun bek 2 speciale voederzakken (aan elke zijde van de tong een zak), die in de winter geheel verdwijnen. Het nest houden ze opvallend schoon. Ze voeden zich met zaden en knoppen van fruitbomen zoals de sleedoorn. In tegenstelling tot andere vinken trekken ze zaden niet een voor een uit, maar bijten er meerdere tegelijk af. Later verorberen ze de zaden dan stuk voor stuk in hun bek. In de zomer eten ze ook wel insecten. De foto’s zijn van een recente ontmoeting met een groep van 5 vogels. Dus kijk en luister aandachtig, het is echt de moeite waard! Ik verheug me al op de volgende keer.
Maarten-Jan van den Braak
Vogelwerkgroep Valkenswaard-Waalre
Bronnen
- Newton: Finches, The New Naturalist Series Collins, 1972, pag. 66/67.
- Handbuch der Vögel Mitteleuropa’s van de hand van Urs N. Glutz von Blotzheim, Aula-Verlag Wiesbaden, Band 14/II Passeriformes (5. Teil) Fringillidae, pag. 1133 e.v.
- ANWB Vogelgids van Europa. Zesde druk 2016, pag. 384.
- Alle vogels van Europa. Eerste druk 2016, pag. 403.