Valkenswaard-Waalre
Vogels
zaterdag01jan2022

Vogelhuizen

Natuurweetje gepubliceerd op 4 april 2017

Zo in de ontwakende voorjaarsweken rondkijkend nu er nog geen bladeren aan de bomen zijn gegroeid valt het op dat er langs de straat en in park en tuinen nog een aantal onbewoonde vogelbehuizingen zijn. Oude nesten in boomtakvorken zijn nu nog goed zichtbaar. Er is geen vogel die er belangstelling voor heeft. Vaak blijven ze ook ongebruikt tot een storm ze tenslotte uit de boom waait. Maar er zijn er ook die jaarlijks gerestaureerd worden om weer als onderkomen te kunnen dienen. De eksters doen dat nogal eens.

Ook zijn er weinig bouwactiviteiten te zien bij de diverse nestkasten die opgehangen zijn om vogels te helpen bij het zoeken naar een passende woning. Vogelkenners weten wel hoe het komt en ook leken op dat gebied hebben wel in de gaten hoe het zit. Er zijn steeds minder vogels! Blijkbaar is er iets mis in vogelland. Er wordt door deskundigen onderzoek naar gedaan en over geschreven. Het is verontrustend aan het worden.

Helemaal duidelijk lijkt het nog niet te zijn. Maar het is wel begrijpelijk waarom de kauw op de daknok niet meer in de schoorsteenpijp terecht kan. Ook voor de mussen zijn er geen geschikte daken meer om onder de pannen te kruipen of in de wilde wingerd of klimop op de muur. Vandaar die speciale mussenkast.

Nest in takvork IVN Valkenswaard-Waalre

Oude boomstammen met spechtengaten zijn opgeruimd zodat er voor andere holbewoners later geen betere keuze meer is dan een houten kastje tegen boom of huis. Wie bij het IVN op een verkenningstocht langs het Blote Voeten Pad gevorderd is tot het Vogelbosje kan daar een grote variatie aan vogelbehuizingen zien die voor ieder vogeltje een onderkomen kan bieden. Er is ruime keuze aan kasten, oude bomen, takkenbergen, puinhopen, ruigten. Zelfs een paalwoning voor de torenvalk is beschikbaar. Prima voorbeelden om op eigen grondgebied toe te passen om woningnood te lenigen. Voor de vogels dan en ook voor eventuele andere onderhuurders. Een stukje verwilderde tuin kan verrassingen bieden. Zelfs al staat er een vogelschrik.

Jan van Twisk,
Waalre, 4-4-2017

Kijk hier voor meer foto's.

Meer natuurweetjes