Violenbed Bloemen en planten

Violenbed

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 1 april 2019

“Knielen op een bed violen” is de titel van een bekend geworden boek. Daarin is een aangrijpend verhaal weergegeven. “Knielen bij een bed violen” is aanmerkelijk minder indrukwekkend. Maar het kan wel heel boeiend zijn. Vooral wanneer het violenbed een opmerkelijke grillige vorm en grootte heeft bereikt. Jaren zijn er voor nodig geweest om het te vormen en de omvang van nu te laten bereiken. Voortgekomen uit een bloembak of een klein bloemperk eertijds op een grasveld. Nu als opmerkelijke blikvanger voordat de grasmaaier er overheen gaat en het hele tableau vernietigt. Tijdelijk weliswaar maar wel voor een heel jaar.

violenveld

Zo leveren de natuur en ook de semi-natuur soms verrassende verschijnselen op. Hier gaat het dus om een onbedoelde jaarlijkse hergroei van een halfnatuurlijke plant in een monocultuur van gazongras. Achtergebleven zaden van de vioolplanten hebben en behouden blijkbaar zoveel kiemkracht dat ze telkenjare weer voor hergroei zorgen. Het is net als de meizoentjes en paarse dovenetel, het duizendblad en de vogelmuur, het zevenblad en de weegbree die zich weten te handhaven en soms zelfs spectaculair kunnen uitbreiden. Die groeikracht kan onder passende omstandigheden zelfs een invasieve en alles overwoekerende kracht blijken te zijn. Daarvan zijn talrijke voorbeelden te vinden. Neem maar de duizendknoop en de brandnetel, de watergentiaan of de grove den. Het kan grote omvang en invloed bereiken onder bepaalde passende omstandigheden.

violenbakken

Bij de viooltjes is er in dit geval gelukkig nog geen sprake van een overwoekerende bedreiging. Het is zelfs mogelijk om er eens even bij te knielen en de bloemgeur op te snuiven die eigenlijk bedoeld is om insecten aan te lokken voor de zo gewenste bestuiving.

Jan van Twisk,
Waalre, 31-3-2019

Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina