Verval

Verval

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 1 maart 2021

Herfst en winter bieden ons voor en na de sneeuw het beeld van verval en einde. Maar als we goed kijken toch ook het prille begin van nieuw leven en groei. Knoppen zijn al maanden eerder zelfs gevormd maar bleven lang niet erg opvallend tussen het oude lover. Kiemplanten zijn bezig zich te ontwikkelen en verkeren nog pas in hun beginstadium. Het oude resterende overblijfsel van vroeger leven wordt in de komende periodes verder afgebroken tot op de primitieve bouwstoffen toe. Dankzij een hele reeks van hulpkrachten. Zo zijn schimmels, bacteriën, virussen en andere afbrekers overal actief. Met behulp van talloze bodemdieren en ook op- en in de bodem levende grotere dieren wordt alles gaandeweg verkleind. Ook verschillende chemische reacties helpen mee om alle opgebouwde levensvormen weer af te breken. Na kortere of langere of ook zeer lange tijd zal dat proces voltooid geraken. Een echt einde zal er niet zijn. Er is altijd weer een nieuw begin. Een cyclus zonder ophouden.

verval en jeugd

Het voorjaar wordt dan de tijd om alles weer te vernieuwen en op te bouwen. In al bestaande vormen of ook wel in nieuwe. We hebben het tegenwoordig dan over mutaties en evolutie of schepping. Feit is dat het gebeurt op welke manier dan ook en dankzij welke denkbare krachten. De beelden daarvan zijn overal ruim aanwezig en te vinden. De wonderen der natuur dus. Overal om ons heen in de nabijheid is het waar te nemen. Ook in een quarantaine tijd en misschien wel juist extra in die periode want dan hebben we er meer de tijd voor en wellicht ook meer de gelegenheid. In de nabijheid.

paddenstoellijn op wortels

Een boomstam (zie kopfoto) laat zien hoe er verschillende belagers bezig geweest zijn met de afbraak in te luiden. En nog zijn. In de stam en in de voet en de naaste omgeving ook. Ook wortels worden aangetast en opgeruimd. Schimmels helpen daar ruim bij.

gevallen blad

Bladval is het begin van de afbraak en de vernieuwing. Het heeft voor de plant de duidelijke functie van de jaarlijkse vernieuwing en voor de omgeving geeft het bovendien bescherming en voedsel voor opbouw.

Opruimwoede van de mensen berooft de omgeving van potentieel voedsel en verstoort hiermee de natuurlijke gang van zaken. Afblijven dus en genieten van het herstel en het ontstaan van nieuw leven. Ga ondertussen zo nu en dan eens kijken om beter inzicht te krijgen in alle activiteiten en het hele proces.

Jan van Twisk,
Waalre, 26-2-2021

Meer foto’s
Meer natuurweetjes

Deel deze pagina