twee soorten vruchten aan een boom kop 3op1 Bomen en struiken

Twee soorten vruchten aan één boom

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 17 juni 2018

Een aantal jaren geleden op zoek naar een mooi bloeiende Prunus kocht ik een fraaie wit-rose bloemrijk exemplaar. De voortuin werd er mee opgesierd en de nog kleine boom ontwikkelde zich voorspoedig. Wel was de nog dunne stam met een aantal bamboestokken versterkt en aangebonden. Na enkele jaren werd het duidelijker dat deze versteviging nodig was omdat het exemplaar een treurvorm met hangende takken bleek te worden. Dat was nu niet direct de bedoeling maar het schaadde ook niet. Bleef de lengtegroei meteen wat beperkt hetgeen ter plekke goed van pas kwam.
Naderhand moest wel jaarlijks het topschot ook aangebonden worden om de vorm er in te houden. Jaarlijks leverde de groei enkele kleine nieuwe takken op. Met bloei in overeenstemming met het weersbeeld. Niet altijd evenveel dus.

Vorig jaar verscheen er een fors groeiende nieuwe loot vanuit de onderstam die eigenlijk verwijderd diende te worden. Maar nieuwsgierigheid had tot gevolg dat de loot gedoogd werd. Met als gevolg dit voorjaar bloeiknoppen in de top met een grover karakter dan de vele sierknoppen van de treurprunus. Daaruit ontstonden inderdaad twee soorten bloemen.
Dankzij een onder het nabije huisdak al enkele jaren aanwezig bijennest werden de bloeiende bloemen rijk bezocht. En aldus bevrucht met als gevolg dat er nu twee soorten vruchten aan één boom groeien. In feite dus niet aan één boom maar aan twee aaneen gegroeide exemplaren. Een rariteit die tegelijk in herinnering brengt dat in moderne fruitboomgaarden vaak verschillende aantrekkelijke sierprunus exemplaren aangeplant worden om met behulp van tijdelijk geïmporteerde bijenvolken een goede kruisbestuiving van de fruitbomen te bevorderen.

Jan van Twisk,
Waalre, 16-6-2018

Meer natuurweetjes

sierprunus twee soorten vruchten 2

Ontdek meer over

Deel deze pagina