Valkenswaard-Waalre
Biodiversiteit
zondag23aug2020

Tuinvruchtentijd

Het is al weer zover. De tijd van het verschijnen van allerlei vruchten waar eerst opvallende of minder duidelijke bloemen te vinden waren. De lentebloesem en de bloei van de voorzomer planten heeft inmiddels vrucht gezet en enige tijd nodig gehad om dat zichtbaar te laten worden. Maar nu in midzomer worden de resultaten van de verschillende vormen van bestuiving en bevruchting geleidelijk beter zichtbaar. Sommige vallen echt op en naar sommige werd met verlangen en verwachting uitgezien. De eetbare zijn nu zo ver dat ze geplukt kunnen worden. Om opgegeten te worden en de herinnering aan vorige oogsten op te roepen. Toen was het beter of toen was het een pure mislukking. Er worden hierover altijd graag vergelijkingen gemaakt met resultaten uit vroeger jaren.

zware sierappeltjesNu is er in ieder geval in de quarantainetuin heel wat te zien. Soms zelfs een spectaculaire groei zoals dat bij de “appeltjes” nu te bekijken valt. Nooit eerder zijn er zoveel en zulke dikke sierappeltjes geproduceerd dat de takken onder het gewicht er ver mee doorbogen.
Bij de Tuinjudaspenning is dat weer anders. Daar is dit jaar een massaal optreden van door de hele tuin heen en zelfs er buiten aan de straatzijde. Na vorming in witte of paarse bloemen van de groene schijven drogen deze vruchten uit en vallen de buitenbladen van de ovale dozen af. Zo blijft de centrale hauw over als een zilveren penning met daarop nog enige tijd de donkere zaden voor volgende jaren.

judaspenning vruchtenBij alle soorten rozen worden de bekende rozenbottels gevormd. Afhankelijk van de soort kan de vorm van de meestal rood kleurende bottels verschillen.
Ook de vruchten van de Japanse Wijnbes zullen bij rijpheid rood kleuren. Dan is de tijd gekomen om voorzichtig de kleverige tere vruchten te plukken. Als bij de verwante framboos zal de stevige centrale spil met schutblaadjes blijven zitten. Er is wel voldoende vocht tijdens de bloei en groei nodig want anders dreigt voortijdige verschrompeling. Dan is er ook geen sappige vrucht meer voor lijsterachtigen of plukkers.

salomonszegel vruchtenTot de jaarlijkse fraaie bloeiwijzen in gemengde bossen behoort die van de Gewone Salomonszegel (Polygonatum multiflorum) met een hele rij bijna witte hangende smalle kelken. Niet zo bekend zijn de daaruit voortkomende vruchten. Matblauwgroene ronde balletjes aan een dunne steel. Toch wel afwijkend is het wanneer dit hele verhaal zich spontaan afspeelt naast je voordeur in een grote bloempot met een kwijnende azalea.

Dan zijn de matblauwgrijze ronde vruchten bij een N. Amerikaanse - Canadese Blauwe Bes minder verrassend. Dat was de bedoeling van een aangeplante struik die jaarlijks weinig smakelijke bosbes nabootsende vruchten oplevert. De echte bosbes van de Veluwe of de Elzas is vele malen smakelijker.
De langwerpige zaaddozen van de tweejarige Middelste Teunisbloemen (Oenothera biennis) worden in dezelfde tijd gevormd. Zichtbaar snel ontvouwen de grote gele bloemen zich achter elkaar iedere avond weer in de hoop door een laatvliegend insect bestoven te worden. Dankzij een zorgvuldiger maaibeheer zijn wegberm taluds sedert enkele jaren prima woonplekken gebleken voor o.a. deze fraaie en opvallende bloemtuilen. Tuinen en parken waren voordien door uitzaai, gewild of spontaan, vrijwel de enige groeiplaatsen.

Zo zijn er juist in de woonomgeving heel gevarieerde vruchten leveranciers mogelijk. Niet alle opbrengsten zijn eetbaar voor de mens maar wel leverancier van voeding voor insecten en andere bezoekers. Dat blijkt wel!

Jan van Twisk,
Waalre, 10-08-2020

Meer foto's
Meer natuurweetjes