vogellijkje kop 3op1 Vogels

Tuinvogeltjes

Valkenswaard-Waalre 16 juli 2023

Nu eens tuinvogels gezien vanuit een wat ongebruikelijk perspectief.

Het zal inmiddels een maand geleden zijn dat in onze tuin enkele malen een moordpartij onder de vogels heeft plaats gevonden. Het begon al in begin juni toen er een plukplaats van donsveertjes werd ontdekt. Daar werd waarschijnlijk een jong vogeltje rijk nog aan dons vermoord. Het slachtoffer zelf werd niet ontdekt.
Een korte tijd later werd op een tegelpad een nog vrij compleet pakket veren en botten van een vogel aangetroffen. Alle vleesdelen waren vakkundig verwijderd. De al jaren in de nabije boomtoppen nestelende ekster zal er toch niets mee te maken hebben?

eksternest oud en nieuw

Een heel ander beeld was dagenlang te zien geweest bij een mezenkast aan een nabije esdoornboom. Jarenlang zonder bewoners. Nu was er een druk heen en weer vliegen van koolmezen te zien. Aanvankelijk werd het verzamelde voer door de oudervogels nog netjes binnen afgeleverd. Na een tijdje werd het evenwel snel aan de vliegopening geloosd. Jonge vogels werden echter niet gezien en op een morgen was het stil en waren allen gevlogen.

Opmerkelijk was wel dat de mezenpinda’s en zadensilo, in de nabijheid hangende, intussen niet meer bezocht werden. Tenminste niet door de groepen zwervers die de winter lang er een druk gebruik van hadden gemaakt. Alleen de eekhoorn kwam daar sedertdien wel dagelijks even wat eten.

Verandering van voedingsgewoonten bij de vogels door het jaar heen dus. Voor de heggenmus te voet ook geen op de grond gevallen zaden meer. De merel had intussen ook ander werk te doen na weken lang iedere vroege morgen een concert gegeven te hebben.

Zo houdt de vogel-op-nest gesnoeide conifeer voor het huis staande het hele jaar door de wacht voor een gevarieerd vogelleven. Al vele jaren lang.

Jan van Twisk,
Waalre, 14-7-2023

Meer foto’s
Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina