Tuinen ontwaken Tuin en moestuin

Tuinen ontwaken

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 12 maart 2016

Aan alle kanten is het een ontwaken. De gemiddelde dagtemperatuur gaat geleidelijk omhoog. Dat is te voelen en bij de weerman ook te zien in de krant, op de t.v. en op de dagelijks druk bezochte smartphones. We voelen het zelf en we merken het duidelijk in de morgen en avond. Langer licht aan beide kanten van de dag. Geen wonder dat de echte natuur om ons heen het ook merkt. Onze voorvaderen deden het ook en dan zonder al die hulpmiddelen zoals wij die hanteren. Het was gewoon een kwestie van waarnemen door de jaren heen en luisteren naar wat de ouden met hun ervaring zeiden.

Heemtuin IVN Valkenswaard-Waalre
De heemtuin ontwaakt

Wie even in de tuin of plantsoen of zelfs de steeds zeldzamer wordende vrije natuur kijkt kan de verschijnselen van het ontwaken zien en volgen. Vogels laten zich weer horen en planten en bomen laten hun knoppen zwellen en kleuren. Molshopen worden opgeworpen en regenwormen wurmen zich naar boven in de bovenste bodemlagen. Activiteiten nemen toe waarvoor allerlei dieren zich naar hun zomerwoongebieden begeven. Vlinders en ander vliegend gedierte komen uit ei en pop. Bloemen ontluiken in de hoop dat er al naar nectar en stuifmeel gezocht gaat worden.

Ook bij het IVN nemen de activiteiten toe. Let maar op de nieuwe cursussen en het jaarprogramma voor de scholen waar ook ouderen hartelijk welkom bij zijn. Tuingroepen steken de handen uit de mouwen teneinde bezoekers van de vlinder-, heem- en insectentuinen te laten speuren naar oud en nieuw. Het is alom een groot ontwaken!

Jan van Twisk, Waalre, 12-3-2016

Kijk hier voor meer foto’s.

Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina