Valkenswaard-Waalre
Natuur in de Buurt
zaterdag01jan2022

Thuisblijvers

Natuurweetje gepubliceerd op 30 april 2020

Nu we verplicht thuis hebben moeten blijven vanwege de corona quarantaine en inmiddels hopelijk weer geleidelijk veilig los gelaten kunnen worden zonder daarmee de besmettingsgraad te verhogen is de tijd gekomen om de balans eens op te maken van ons contact met de ons omringende “natuur”. Gelukkig al diegenen die beschikken over een tuin of tuintje of park of balkon of vensterbank. Nu zal dat in onze regio nog wel meevallen omdat er toch maar weinig bewoners hier zijn die in een appartement wonen waar al deze natuurcontacten niet bestaan of mogelijk zijn.

voorjaarstuin IVN-gebouwInteressant is dan te weten hoe wij als thuisblijvers gewend waren of gewend geraakt zijn aan het nabije groen en bloem. Daar gaat het bij het contact tenslotte toch om. Er zal waarschijnlijk toch maar bij weinigen onder ons geen behoefte aan bestaan. Wel is het dagelijkse plantjes watergeven niet voor ieder het hoogtepunt van genoegen maar wie niet regelmatig daarmee bezig is zal de negatieve gevolgen spoedig zien en moeten verdragen. Daar komt dan nog bij dat de meeste in de kamer voorkomende planten een beperkte levensduur hebben en aan kwalen en ouderdom kunnen lijden. Het balkon biedt dan al wat extra mogelijkheden die in talloze oude en nieuw verschenen boeken ruim uit de doeken gedaan worden. Groente en fruit kweken komt dan soms al binnen bereik. Voor diegenen die een tuintje of tuin ter beschikking hebben zijn de bezigheden om die optimaal te benutten bijna onbegrensd. Sommigen onder ons zijn daar zelfs in getraind geraakt in de bij het IVN-gebouw gelegen tuin en park. Met nog een uitstap mogelijkheid naar de groenteburen.

akkerkers bij bergtheeAan de behoefte aan een geregeld contact zal zo meestal wel redelijk voldaan zijn. Hebben we daarbij bijzondere ontdekkingen gedaan? Gaf het een goed gevoel? Is er een vraagbaak geraadpleegd binnen de tegenwoordige mogelijkheden van de media waar wellicht toch niet iedereen even goed mee om kan gaan? Misschien is het nuttig om bij het IVN daar straks eens extra aandacht aan te besteden.
Waar kunnen we contact met de natuur maken en houden? Kamerplanten zijn de eerste mogelijkheid. Niet alleen die nieuwe plant in de pot maar ook de al wat langer aanwezige. Er kan namelijk in diezelfde pot onverwachte nieuwe groei tevoorschijn komen. Niet er uit halen maar gewoon kijken wat het wordt. Geduld is daarbij nodig want het duurt wel even voordat er herkenbare delen ontstaan zoals vorm, blad en bloem. Dagelijks volgen en eventueel vastleggen kan een openbaring blijken. Het zal niet altijd lukken om de identiteit van de nieuwkomer vast te stellen. Ook is de vraag hoe de indringer er gekomen is niet altijd oplosbaar. Zat er al iets van zaad of wortel in de pot bij aankoop of bracht nieuwe potgrond dat mee?

Balkonflora en tuinnatuur zijn natuurlijk toch indrukwekkender dan kamernatuur en geven meer binding en bezigheden aan alle dagen. Maar het is niet nodig om er zelf in aanwezig te zijn want vanuit de kamer is een altijd veranderende wolkenlucht ook een bron van beleving. Ook alles wat voorbij vliegt is welkom voor afleiding. Een verrekijker is niet nodig om een slak te bekijken die op de gladde ruit omhoog is gekropen. Vogels die op voer afkomen of in vogelhuisjes nestelen of slapen geven dagelijks nieuwe beelden. Zelfs als ze voorbij vliegen of met een klap tegen de ruit belanden.

Voor ieder die er op wil letten is er altijd wel een mogelijkheid dichtbij of verder af om natuur te ontmoeten.

Jan van Twisk,
Waalre, 30-4--2020

Meer foto's
Meer natuurweetjes