Stortbuitje Water

Stortbuitje

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 21 augustus 2018

Na de langdurig uitzonderlijk warme en hete voorzomer en daarna de zomer zonder noemenswaardige regenval kwam nu tenslotte een kleine weersverandering een korte stortbui brengen. Het directe resultaat daarvan liet duidelijk zien wat de gevolgen van de verstening van onze woonomgeving zijn. Hier in de tuin was op kleine schaal te zien hoe wateroverlast gaat optreden. Het tuinpad dat bestaat uit grote tegels die gescheiden zijn door smalle graszones gaf in miniatuur weer waar het regenwater wel en niet in de bodem opgenomen wordt. Eenzelfde beeld vertoonde het betonstoepje voor de garagedeur.

wateroverlast bij garagedeur

Deze wereld in het klein toont hoe de aangebrachte verstening van tuin en bestrating kan leiden tot omvangrijke plotselinge wateroverlast. Begroeid bodemoppervlak kan een heleboel water direct opnemen. Zelfs als een langdurige droogte de bovenste laag door uitdroging verstoft of verhard heeft is de opname capaciteit al snel weer optimaal. Iedere begroeiing versnelt het proces dankzij de beworteling. Ook beluchting door dierlijke activiteiten draagt bij tot wateropname.

Hier in miniatuur dus wat in het groot tot enorme rampen kan leiden in de vorm van overstromingen als gevolg van toenemende verstening van onze leefomgeving en de aanhoudende ontbossing.

Jan van Twisk,
Waalre, 20-8-2018

Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina