Stoepplantjes

Stoepplantjes

Valkenswaard-Waalre 2 februari 2022

 

“De laatste tijd is er meer belangstelling voor de Natuur”.

Dat is een gezegde of zelfs een stelling die duidelijk een waarheid bevat. Er is om allerlei redenen en door vele oorzaken merkbaar en zichtbaar een groeiende belangstelling. Projecten worden opgezet om aan de “natuur” een grotere bekendheid te geven. Een probleem is daarbij de alles beheersende Coronavirusinfectie waardoor in hoofdzaak alleen individuele activiteiten mogelijk zijn. De natuur dichtbij is dan een goed beginpunt. De dagelijkse natuur zo gezegd. In huis, tuin, park, onderweg en rondom in veld, bos en water.

Zo is de laatste tijd het Stoepplantje ook in de belangstelling gekomen. Wanneer het woord “Stoepplantje” gebruikt wordt zal iedereen daar wel weg mee weten. Dat het een nieuwkomer in de taal is blijkt al snel omdat het ouderwetse woordenboek het niet verklaart. Blijkbaar was er nog geen woord voor. Het is trouwens de vraag of op dit moment het begrip wel scherp omschreven is. Om dat te achterhalen zal nadere informatie nodig zijn. Enkele grepen uit de mogelijkheden geven daar misschien enige duidelijkheid aan. Deskundigen hebben er al talloze geschriften, artikelen, boeken, cursussen aan gewijd.

bemoste tegels

Dan is het dus de vraag of de mosgroei in de naden tussen tegels en stenen tot de echte stoepplanten gerekend moeten worden. Het mos er op misschien? De groene plantjes in de naden van de stoep zeker wel net als het straatgras en de krokus naast de bouw.

De planten in de potten en bakken die op de vloeren staan zijn dan weer geen echte stoepplanten. Als de aangevoerde planten in de potten geen stoepplanten zijn dan zijn de opgeschoten door wind en dieren aangevoerde zaailingen in de potten het ook niet.

stoeppotten

Het komt er dus op neer dat de stoepplanten niet tot de stoep als groeiplaats beperkt zijn maar er wel kunnen voorkomen. Een dubbel leven dus. Wie daar op let kan voor verrassingen komen te staan.

Jan van Twisk,
Waalre, 1-2-2022

Meer foto’s
Meer natuurweetjes
Artikel over ‘n stoepplantje op Nature today

Deel deze pagina