Valkenswaard-Waalre
Bomen & Struiken
zaterdag01jan2022

Stambeeld

Natuurweetje gepubliceerd op 3 december 2019

Kijkend uit het raam wordt mijn blik altijd weer getrokken richting buurmans kersenboom. Daar is zo in de loop van de jaren al heel wat te zien geweest. Groei van klein naar groot voortkomend uit één enkele uitgespuugde kersenpit. Die viel op exact de goede plaats om een volledige vruchtendragende boom op te leveren. Dat die boom geleidelijk steeds verder over de scheidende schutting in westelijke richting met takken naar het verwarmende en rijpende zonlicht reikte was begrijpelijk. En acceptabel tot op zekere hoogte dan wel. Inmiddels met als gevolg dat nu herfstsnoei drastische ingrepen heeft veroorzaakt. Ook om burenhinder zo veel mogelijk te beperken.
Het zij zo. Een bijkomend gevolg van die ingreep is wel dat de stam van de boom nu weer eens een tijdje goed zichtbaar is geworden. Dat opent een heel nieuw aspect waar geen kers aan te pas komt.

Het gaat om de kenmerkende bast met schorslaag van deze boomsoort. Alleen bij de kersensoorten is de buitenzijde van de stam, die vaak een lichtpaarse glanzende kleur heeft, getekend door opvallende horizontale iets verdikte strepen. Die worden gevormd door de lenticellen en dat zijn kurkporiën die voor de ademhaling van de stam zorgen. De ademhaling door de bladeren is dus bij bladverliezers in de wintertijd onderbroken.

plataan schors, oud velAlle andere boomsoorten hebben hetzelfde systeem maar meestal zijn daar die kurkporiën niet zo duidelijk zichtbaar. Neem bijvoorbeeld maar eens de opvallende schors van de ruwe berk. Of de in grote vellen afbladderende lappen schors van de platanen. Dan geven de in de lengte opgebouwde verheven richels en groeven van de robinia een heel andere vorm. In veel mindere mate zijn de inheemse eiken dicht bedekt met kleinere schubben. De beuken hebben een grotendeels vrijwel glad oppervlak en beschermen zich tegen te felle zon door lang hun onderste takken te bewaren. Tenzij ze zich in een beukenbos beschermen door elkaar schaduw te verschaffen.

Zo heeft iedere boomsoort een eigen aanpak en daardoor verschijningsvorm, net als de mens.

Jan van Twisk,
Waalre, 28-11-2019

Meer foto's
Meer natuurweetjes