Rondje laatbloeiers Biodiversiteit

Rondje laatbloeiers

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 28 november 2020

Als de wintertijd is aangebroken is ook de tijd gekomen waarop alle bladverliezers hun blad hebben afgestoten. Vaak met een prachtige verkleuring, een late bloei gelijk. Maar lang niet alle laag blijvende plantensoorten zullen deze weg volgen om zo in winterrust te gaan. Veel verdorren gewoon en verdrogen. Andere zullen wel groen blijven, het hele jaar door. Erg veel groei zit er dan wel niet meer in. Een beetje late bloei kan hier en daar nog wel. Een echte nabloei zelfs wel eens van begin tot eind of soms zijn er nog gewoon alleen maar enkele overblijvende bloemen. Een rondgang door het veld en over bermen kan dat laten zien. Maar ook een kleine inspectie van een eigen tuin kan verrassingen opleveren. Vooral in jaren die afwijken van de gewone herinnering.
Zo ook nu.

meizoentjes

In ieder geval zijn er hier en daar nog wel enkele volhardende meizoentjes in bloei. Maar ook een roosje laat soms nog een enkele rode bloem zien. Net als de grootbladige veilige duizendknoop met nog een laatste trotse rode aar. Zo zijn er verspreid meestal nog wel enkele andere resten bloei aanwezig.
choysia ternata

Maar heel iets anders is vooral bij kweekplanten aan te treffen. In gunstige weersomstandigheden kan daar een echte nabloei optreden. Zo dan ook dit jaar bij de uitheemse Choysia ternata die het hele jaar door glimmend groen blad heeft en nu ineens een extra bloei vertoont. Daarentegen zijn de gele bloemen van de inheemse Winterjasmijn helemaal geen uitzondering. De naam wijst er ook al op. Er is ook in deze tijd van het jaar kans dat de Prunus autumnalis weer in bloei geraakt. Bijna ieder jaar presteert die het om in zowel het voorjaar als in het najaar een flinke hoeveelheid bloesem te laten zien. Vandaar dan ook de passende soortnaam autumnalis.

polchrysant

Een polchrysant die bloemloos overzomerde heeft nu ineens nog een late bevlieging om de herfsttijd op te sieren. En de blauwe kweeksalvia in een sierpot weet voorlopig nog van geen ophouden. Vreemder is een onbekend plantje dat in een bijna lege bloempot achterbleef nadat de oorspronkelijke sierplant mislukt en afgestorven was. Deze onverwachte verrassing groeide netjes uit en ging zelfs tot bloei over. Determinatie is nog niet gelukt, Jammer genoeg.

Ja, dan is er ook altijd nog de schijnbloei van een lange rij tuinjudaspenningen als een haag langs de weg. Die zullen het nog lang volhouden. Zeker tot de nieuwe generatie bloemen van verse voorjaarsbloeiers verschijnen. Wie komt er het eerste in die nieuwe kringloop. Het meizoentje soms? Of bolgewassen?

Jan van Twisk,
Waalre, 28-11-2020

Meer foto’s
Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina