Raadselgazon Tuin en moestuin

Raadselgazon

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 5 december 2018

Wie over een tuin beschikt is duidelijk bevoorrecht. Om naar buiten te gaan met het plan om naar de natuur te kijken hoeft niet ver gegaan te worden. Die natuur is immers vlakbij. Ook als er een jaar van abnormale droogte in huis gehouden heeft. Zelfs dan is er van alles te zien en ook geregeld te volgen. De normale jaren zijn wel aardig bekend want daarin is de te verwachten cyclus van de invloed van de jaargetijden al telkens weer verwacht en gevolgd. Maar nu de abnormale.
Daar kunnen we deze keer ons hart aan ophalen of ons ongenoegen over uitspreken.

Feit is dat de vele zonnige dagen, de grote droogte en de hoge temperaturen een onverwachte en onbekende invloed hebben gehad en nog steeds hebben. Ook nu nog ligt het temperatuur niveau hardnekkig ruim boven het langjarig gemiddelde. Daar komt dan nog de voortdurende waterschaarste extra bij.
De gevolgen daarvan zijn op velerlei gebied te zien. Dat begint al in de natuur van die tuin. Zolang de echte winter met vrieskou en sneeuw op zich laat wachten is het beeld van groei en bloei, van leven en sterven goed te volgen. Daarbij komen nu dingen zichtbaar waar in de voorgaande tijden zelden sprake van geweest is. Onverwacht afsterven van diverse soorten planten en struiken en ook bomen is op flinke schaal aan te treffen. Langdurige en ook onverwacht herhaalde bloei van planten is hier en daar zichtbaar. Een onbesproeid grasgazon ziet er nog steeds geruïneerd uit door afsterven van het gras. Wel blijkt er hergroei van onkruiden te zijn. Die nemen hun kans waar en veroorzaken het ontstaan van een onbekend nieuw beeld.

Het raadsel is dan wel ontstaan: “Wat is er nu gaande en hoe ontwikkelt zich dat nu en in de komende tijden.” Om daar achter te komen is het is dus gewoon afwachten geworden en voorlopig komt de grasmaaier er niet aan te pas. Aanvaarding van de veranderingen en het volgen van de verschijnselen kan nog een hele opgave zijn. Het raadselgazon is er voor.

Jan van Twisk,
Waalre, 4-12-2018

Meer foto’s

Meer natuurweetjes

vergelend blad

Ontdek meer over

Deel deze pagina