Valkenswaard-Waalre
Natuur in de Buurt
zaterdag01jan2022

Puzzelbak

Natuurweetje gepubliceerd op 14 mei 2020

Midden in de winter tijdens de donkere dagen is een opwekkend kadootje altijd wel welkom. Tot de gebruikelijke presentjes behoren dan vooral rood getinte voorwerpen. Of groene en witte. Kleuren die prettige gedachten oproepen. In allerlei planten komen deze kleurcombinaties voor. Neem maar hulsttakken met rode vruchten of andere dragers van rode bessen. Tot de toch wat minder opvallende plantensoorten moeten ook de bergtheeplantjes gerekend worden. Ze zijn weliswaar wat aan de kleine kant maar met een aantal plantjes bij elkaar lijkt het toch heel aardig. Voor de sier dus en niet om er een gezonde vorm van natuurthee uit te bereiden.

Zo bereikte een groepje plantjes van deze soort bijeen een ouderwetse sierbak ooit uit erfenis verkregen en op een hoogpotig tafeltje in een hoek ondergebracht. Geregeld water geven was wel vereist en verminderde in frequentie naarmate de plantjes doffer van tint werden en de besjes ontkleurd raakten. Net toen het plan groeide om de doffe bak maar eens buiten te zetten en plaats te laten maken voor een vrolijker voorjaarsbode verscheen er een aantal lange groene bladeren ergens aan de rand. De watergift ging door en de bladeren werden langer en talrijker.
De vraag kwam toen tevoorschijn welke onverwachte plantensoort zich hier aan het ontwikkelen was. Nieuwsgierigheid veroorzaakte een speurtocht in de wereld van de plantendeterminatie. Het bleek nog weer eens heel moeilijk om aan een bosje lange diep ingesneden bladeren te bepalen welke naam hierbij hoort. Veel zoeksystemen gaan vaak uit van bloemen en niet van bladeren. De vage conclusie stelde vast dat het mogelijk Akkerkers (Rorippa sylvestris) zou kunnen zijn. Of een verwante soort. Van oudsher een gevreesd onkruid in de tuinbouw. Vandaar dus bij de bergthee?

rozet akkerkersHet wachten op verdere groei en ontwikkeling werd steeds langduriger en leverde weinig helderheid op. Nog steeds geen verschijning van verdere plantendelen. Dus ook geen hulp bij determinatie. Totdat, nog net voordat de maaimachine voor de eerste keer de laatste uitgegroeide delen van het tuingras zou kortwieken, een laatste inspectie van de kruidenmix in het grasland een verrassing opleverde. Een tweetal vrijstaande rozetten die verdacht veel bleken te lijken op de potpuzzel. Dat leverde een stok op bij de plant zoals bij een kievitslegsel. Nu is het afwachten dus verplaatst naar het buitengebied. Mogelijk zal daar de verdere groei een goede diagnose mogelijk maken.
Wederom afwachten dus.

Jan van Twisk,
Waalre, 13-5-2020

Meer foto's
Meer natuurweetjes