Overdaad Tuin en moestuin

Overdaad

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 19 mei 2017

Er zijn perioden in het jaar met een overdaad. Een veelheid van nieuw leven alom. Alles komt nu in groen en in bloei. Overdadige verse nog ongeschonden bladweelde en massale bloei. Iedere plantensoort is nu tot volle ontwikkeling gekomen en vertoont zo veel mogelijk bloei. Wind en vooral insecten moeten nu in al die bloemen hun aandeel leveren aan de bevruchting.

Om dit goed te laten zien en er van te kunnen genieten zijn er al eeuwen lang op vele plaatsen plantentuinen aangelegd. Soms speciaal voor wetenschappelijk onderzoek in de vorm van botanische tuinen. Anders meer als tuin- en parkaanleg. Tegenwoordig ook met uitleg in de vorm van vlindertuinen en daartoe speciaal ingericht met plantensoorten, groeiplekken en insectenhotels.

vlinderperk vlinder-insectentuin Riethoven

Zo zijn er sedert een aantal jaren in Riethoven, Valkenswaard en Waalre door vrijwilligers prachtige tuinen ingericht die daarop gericht zijn. Met en zonder begeleiding kan er genoten worden van wat de natuur aan overdaad te bieden heeft. Belangstellenden kunnen er altijd terecht. Speciale kennis is niet nodig om toch er van te kunnen genieten.

Als voorbeeld kan de vlinder-insectentuin aan de westrand van Riethoven dienen. Daar is sedert jaren een levendige mix van inheemse en kweekplanten bijeengebracht. Kijk maar eens naar het blauwe kruipend zenegroen waar het krioelt van de nectarzoekers. Bij de witte en de roze winterpostelein lijkt nog altijd de stengel door de bladeren te steken. De boterbloemen maken met hun glimmende heldergele bloemen duidelijk waar hun naam vandaan is gekomen. Er is nu zoveel te zien!

Jan van Twisk
Waalre, 19-5-2017

Meer foto’s
Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina