
Oud en nieuw
Natuurweetje gepubliceerd op 18 januari 2021
Een recente foto in huis genomen toont de omgekeerde wereld. De nieuwe planten binnenshuis vertroeteld en opgekweekt. De oude buiten gelaten in het winterweer. Het kan verkeren.
Vaak is het ook andersom. De oude zilverlingen worden binnen gehaald, te pronk gezet en vertroeteld. De nieuwe bollen zijn buiten al in de grond gestopt of waren er al jaren lang en moeten zich maar redden. Helemaal waar is dat ook niet. De binnengehaalde verdroogde resten van de judaspenning worden ergens in een vaas gezet om te pronken en daarna vergeten. Of na enige tijd in de voorjaarsschoonmaak in de groenbak gegooid. De bolgewassen worden al in het voorjaar na de bloei buiten geboren en moeten en kunnen zich al groeiend aanpassen aan de weersomstandigheden. Wanneer ze na aankoop in de herfst in de vaak voorbewerkte grond geplant worden is een toegift in de vorm van wat compost of turfstrooisel niet ongewoon. Natuurlijke afdekking met valblad is altijd welkom.
Dat is het verschil tussen de natuurlijke gang van zaken en de kunstmatige. Maar bij beide zijn positieve resultaten en ook mislukkingen.
Techniek en wetenschap zijn in staat om daar steeds meer invloed op uit te oefenen. Van nature is in miljarden jaren al aanpassing gaande. Met mislukken en welslagen tot gevolg.
Een tuin buiten en een kunsttuin in potten en bakken binnen laten ons dit natuurgebeuren dagelijks zien. In het groot en in het klein. Aan wie het zien wil tenminste.
Het IVN is er om het te laten zien. Ook in het Nieuwe Jaar.
Jan van Twisk,
Waalre, 18-1-2021