Valkenswaard-Waalre
Natuur in de Buurt
zaterdag01jan2022

Opschot

Natuurweetje gepubliceerd op 5 oktober 2021

In de vroegste maanden van het jaar is het tijd om eens te gaan kijken welk jong leven in de naaste natuur al te vinden valt. Meestal is er nog weinig activiteit te vinden die het gevolg van ontkieming van zaden kan zijn. Wel zijn er verschillende plantensoorten die al in het vorig jaar gezorgd hebben voor een winterhard nageslacht. Die overwinterende tweejarigen zijn dan meestal nog in sluimerrust wachtend op passender weersomstandigheden. Een andere groep jonge planten is daarnaast afkomstig van opschot vanuit wortelsystemen van overblijvende meerjarigen en van struiken en bomen.

teunisbloem rozettenDat betekent dat er toch al vroeg in het afgelopen najaar hier en daar activiteit van nieuw leven te vinden is. Zo zijn er op daarvoor geschikte plekken uit zaden gegroeide nieuwelingen. Vaak in de vorm van een rozet van bladeren met in het centrum al dan niet een opeenhoping van onduidelijke bladvormen en groeiknoppen.

En de andere mogelijkheid is dan het zichtbare opschot van jonge struiken en bomen. Die bewijzen daarmee dus tegelijkertijd dat de ouderplant wortels heeft die zich soms ver van de oorsprong uitstrekken. Vaak als de stralen van een ster of poten van een spin in alle richtingen. Niet alleen bedoeld om water en voeding aan te voeren maar ook voor uitbreiding van de familie.

robinia opschotZo kwam er in het al een tijdje niet meer gemaaide grasveld op vele meters van de ouderboom een jonge Robinia (Pseudoacacia) tevoorschijn. Niet in de geelkleurige cultuurvorm van de ouderboom maar wel in de licht grijsgroene kleur van de oorspronkelijke familie. Terug naar de krachtiger natuurvorm dus.
Ook in de nabijheid al jaren geleden geplante sneeuwbes struik had met zijn wortelsysteem verder gereikt dan nabij en zo al een beginnende haag gevormd. Wel met enkele uitlopers in het nabije gazon die daar telkens weer voor verse ongewenste afstammelingen gingen zorgen.
Heel iets anders dus dan het eenzame mini-eikje dat daar in nootvorm ingegraven was en de eekhoorn als reservevoedsel had moeten dienen. Een verstopte hazelnootvrucht had zo ook als wintervoorraad moeten dienen. Net als de op verschillende plaatsen in de tuin verschijnende walnoot bomen.
Allemaal dus geen opschot maar wel opslag en op de toekomst gericht.

Jan van Twisk,
Waalre, 1-10-2021

Meer foto's
Meer natuurweetjes