Op de stoep Biodiversiteit

Op de stoep

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 27 augustus 2017

Al een tijdje is de stoepenflora in ontwikkeling. Gelukkig is het nu vakantietijd. Dan is de kans groot dat de onderhoudsploeg van de wegbeheerder niet langs zal komen om de rommel op te ruimen die voorbijgangers achterlaten. Daar vaart de stoepenflora dus wel bij. Die kan dan nog enkele weken vrijelijk doorgaan met groei en bloei. Voor de voorbijganger een interessante tijd. De anders zo kale steenmassa biedt een keur van planten aan. En als het een beetje wil ook van bloeiende planten. Zelfs snelle zaadvorming wordt soms bereikt voordat de maaier, spuiter, veger of andere machine dit lustoord vernietigt.

Zo’n stoep kan ondanks de ongewenste weggooitroep een waar lustoord blijken te zijn. Een plek waar verschillende plantensoorten zich goed thuis blijken te voelen. Het stenig leefmilieu is er geschikt voor. Speciaal planten uit rotsachtige gebieden zullen zich er thuis voelen. In de voegen tussen de natuur- en bakstenen en ook de tegels die van verschillende samenstelling zijn is er met veel moeite nog net een plaatsje te vinden. Let maar eens op hoe weinig ruimte er is. En toch weet een plant zich daar te vestigen. Mieren en wormen en andere dieren zijn daarbij behulpzaam. Ze maken de weinige modder los en verbeteren de wateropname. De bodem onder de steenbedekking kan zo bereikt worden door uitgroeiende wortels. Dikker wordende wortels drukken dan ook vaak de stenen omhoog en maken zo de weg vrij voor nieuwe planten. De een helpt de ander.

Gewone paardenbloem - Taraxacum officinale

Op den duur, als er geen vernietigende maatregelen zijn genomen door de wegbeheerder, zal de stoep zo helemaal overgroeid kunnen worden. Diverse grassoorten zijn daarbij meestal wel de pioniers. Canadese fijnstraal, varkensgras en klein kruiskruid helpen een handje. Dan komt ook de melkdistel aan bod en verschillende composieten zoals paardenbloem, madeliefje en zelfs het viltkruid. Natuurlijk niet te vergeten diverse mossoorten helpen met het vasthouden van regenwater en het oplossen van de in de stenen aanwezige kalkelementen. Ingewaaide en ingespoelde meststoffen komen zo ook aan bod. De flora van de zonverwarmde stoep is er goed mee. De voorbijganger kan er van meegenieten en zich verwonderen over de natuurkrachten en groeimogelijkheden.

Jan van Twisk,
Waalre, 12-8-2017

Meer foto’s
Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina