herfsttijloos kop 1280x700 Bloemen en planten

Oktoberbloei

Valkenswaard-Waalre 23 oktober 2022

Denkend aan bloei in de maand oktober komen we al zoekende meestal nog een aantal planten tegen die al eerder getooid werden met bloemen en dat nu nog een tijdje voortzetten. De rozerode bloemen van de Dagkoekoeksbloem bijvoorbeeld. Die kunnen het lang volhouden in bosrand en bermen.
Daarnaast zijn er ook planten die juist in oktober hun bloemen ontwikkelen zoals bijvoorbeeld de Herfsttijloos. Die presteert het zelfs om bladloos te gaan bloeien en kan dat alleen maar omdat het een bolgewas is voorzien van een flinke hoeveelheid voedsel.

Maar er is nog een andere categorie bloeiende planten te vinden, namelijk die welke voor de tweede keer in bloei komen na een eerdere periode in voorjaar of zomer. Daarbij kan de muurbloem genoemd worden die als potplant of in een bloemperk nog enkele schaarse knoppen in reserve hield en die nu bij geschikte weersomstandigheden tot activiteit brengt. Een ander voorbeeld is nog het Moederkruid dat ook onder de naam Pyrethrum dikwijls als gekweekte tuinplant voorkomt.

choysia ternata tweede bloei 4op3

Een heel andere maar weinig bekende is wel de Glansmispel. Een sierheester die enkel in tuin en park en bij kwekers te vinden is. Een altijd groene die na de oorspronkelijke import in het ver verleden vanuit Mexico daarom ook wel Mexicaanse Oranjebloesem genoemd wordt. Beide namen zijn zoals zo vaak voortgekomen uit een soort gelijkenis met meer bekende inheemse planten. De wetenschappelijke naam Choisya ternata ligt minder voor de hand en is afkomstig van een eerbetoon aan de Zwitserse bioloog Choisy (1799-1859). Daarbij werd de soort ook “ternata” getiteld vanwege de drielobbige bladvorm. Latere iets afwijkende kweekvormen zijn er ook nog. Kenmerkend is de sterke geur bij kneuzing van tak en blad, door sommigen citrusgeur genoemd.

Afgezien van deze zo langzamerhand rondom toch wel vrij zeldzame bloemen is er dan natuurlijk de jaarlijkse schat aan bladkleur varianten die voor een fraai herfstbeeld zorgt. Het is altijd weer verrassend om te zien hoe afhankelijk van het weerpatroon de plantenwereld reageert. Ook bij de bladval.

Jan van Twisk,
Waalre, 20-10-22

Meer foto’s
Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina