Natuurgebeuren havik plukt kop 3op1

Natuurgebeuren

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 20 juli 2020

Het kan zo maar gebeuren. Zit je rustig in de kamer met een paar zeldzame bezoekers te praten en staat de neef ineens op en roept dat we snel even in de tuin moeten kijken vanwege een grote vogel. Het bleek al gauw dat een stootvogel daar net geland was om een geslagen prooi te plukken. Het witte dons vloog alle kanten op. De grijsbeige romp van de prooi met lange veren van een zwart-witte staart en vleugel waren goed te zien. Het slachtoffer leek sterk op een Houtduif (Columba palumbus). Toen de grote aanvaller zich strekte werden de gestreepte broek en romp goed zichtbaar. Geelachtige poten en een donkere rug met op de kop een lichte streep boven het oog. Deze stootvogel zou wel een Havik (Accipiter gentilis) zijn want een gelijkende sperwer is kleiner en slaat kleinere prooien. Dat concludeerden we na vele mobielfoto’s dwars door de niet geheel schone ramen heen genomen. Na enige tijd vloog de vogel met het slachtoffer in de klauwen weg. Latere inspectie van de beste foto’s en vergelijking met afbeeldingen in boeken en op internet ondersteunden de spoeddiagnose. Wel een plotselinge en ongebruikelijke gebeurtenis zo. Dat komt niet elke dag voor. Toch moeten waarschijnlijk kleinere roofvogels hier wel vaker landen om dezelfde pluk werkzaamheden uit te voeren. Er liggen zo nu en dan veertjes van duidelijk kleinere prooien zonder dat de veroorzaker daarvan zich laat zien. Nu dus deze toch wel unieke happening en show ook voor de Randstadbezoekers.

Je weet het maar nooit als je op bezoek gaat. De natuur laat van alles gebeuren. Het is in dit geval dus duidelijk puur natuur zoals deze roofvogel, die tegenwoordig als stootvogel te boek staat, zich hier van zijn noodzakelijke maaltijd voorziet. En dat midden in de bebouwde kom op een tuingrasmat. Een kwestie van aanpassen dus.

wespenorchis

Nu wil het met diezelfde bezoekers op dezelfde dag nogmaals gebeuren dat er een speciale happening in diezelfde tuin plaatsvond. Hun vrij lage auto werd namelijk keurig geparkeerd op de ouderwetse oprit naast het huis. Twee tegelplaten stroken voor de wielen met een grasstrook ertussen. Juist op deze plek van parkeren stond al enige tijd een bijzondere en ongebruikelijke plant in wording. Nog steeds niet in volledige groei en bloei en zonder dat niet anders thuis te brengen dan als vermoedelijk een Brede Wespenorchis (Epipactis helleborine). Die groeit niet overal in tuinen maar kon tot nu toe redelijk goed onder de hier soms geparkeerde auto’s overeind blijven. Nu jammer genoeg niet! Dit natuurwonder moest blijkbaar voortijdig beëindigd worden.
Wel blijft de vraag overeind hoe er een orchidee op die plek terecht komt.

Jan van Twisk,
Waalre, 20-07-20

Meer foto’s
Meer natuurweetjes

Deel deze pagina