
Natuur in de tuin
Natuurweetje gepubliceerd op 11 juni 2021
Ja, “waar is de natuur nog in de tuin?” Het is in de moderne tuin toch allemaal groen en in kleur en vol bloem!
Dat is vaak wel zo als er tenminste niet overal steen en tegel ligt of steeds mooier kunstgras er een frisse kleur in brengen moet. In potten en bakken worden dan opfrissertjes geplaatst om het geheel aantrekkelijker te maken. Prachtig, maar het blijft behelpen en echte natuur is het niet. Alles is al eeuwen lang overal op de wereldbol buit gemaakt en meegenomen. Denk alleen al aan alle bolgewassen. Al die groene hagen en geknipte bomen en bosjes met paden en vijvers aangelegd op de buitenplaatsen van drie/vier eeuwen geleden was ook al nauwelijks natuur te noemen gezien de herkomst van het materiaal. Alles was tevoren doorgekweekt.
Nee. Wat de werkelijke natuur opleverde is lang tot “onkruid” verklaard en zo veel mogelijk verwijderd. Handmatig, machinaal en chemisch.
Wie door omstandigheden genoodzaakt is om de tuin minder intensief te bewerken kan verrassende ontdekkingen doen. En daarmee zien dat alle extra ingrijpen in de natuurlijke processen vaak averechts werkt. Zodra de kunstmatige zorg achterwege blijft krijgt de natuurlijke invloed weer kans om zich te ontplooien. En doet dat ook. Met interessante gevolgen. Vaak zeer bloemrijke gevolgen ook en wonderbaarlijk veelvormig.
De eigen tuin geeft daarvan na twee jaar rust een flinke hoeveelheid voorbeelden. Een continue reeks van ontdekkingen is het gevolg. “Beperkt onderhoud” is het wachtwoord geworden. Terugkeer naar een meer natuurlijke begroeiing waar het kan levert wekelijks nieuwe bronnen van verwondering. Het hele jaar door. Het is echt niet nodig om er een chaotische natuurlijke wildernis te laten ontstaan. De ooit aangebrachte elementen kunnen goed als basis dienen. Het blijkt wel dat een flink deel daarvan natuurlijk toch maar een beperkte leeftijd hebben en geleidelijk aan plaats maken. Ook dood hout heeft zijn plaats, blijkt dan meteen. Kijk eens en zie hoe het zich allemaal ontwikkelt. En waarom zo. De variaties zijn oneindig in tal. Een reeks foto’s van dit voorjaar waargenomen planten in bloei kan het verduidelijken.
Jan van Twisk,
Waalre, 10-6-2021