Narcisdubbel Bloemen en planten

Narcisdubbel

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 31 maart 2015

Narcis IVN Valkenswaard-WaalreHet vroege voorjaar betekent altijd weer het verlangen van de mens naar kleur na een grauwe winterperiode. Dan kijken we dus uit naar kleurige bloemen. De krokus en de sleutelbloem zijn dan wel de eersten naast de kerstster en de kerstroos. Dan komen ook de sneeuwklokjes in diverse vormen aan de beurt. En natuurlijk de narcissen die meest in gele kleuren ons komen opfleuren.

Zo ging het bij ons ook deze keer. Een pot met dit en een vaas met dat en dan natuurlijk ook eens een bos gele narcissen in een bak gepoot. Ze bloeiden mooi en vrij langdurig tot onze vreugde. Er kwam zelfs nog een toegift tevoorschijn. Een tweede editie met wat kortere stelen dan eerst. En tot onze verwondering een heel vreemde bloem.

Narcissen behoren tot de Narcisfamilie. Die is nauw verwant aan de Leliefamilie en heeft eveneens drie als grondgetal. Dat betekent dat er twee maal drie bloemdekblaadjes zijn en ook twee maal drie meeldraden en een stijl met een driedelige stempel. Dat alles op een onderstandig vruchtbeginsel waar een doosvrucht zal ontstaan. Binnen de zes bloemdekblaadjes is er dan nog een als een vingerhoed vergroeide ronde bijkroon met dikwijls een franjerand.

Dubbele narcis IVN Valkenswaard-Waalre
Dubbele bloem

Nu klopt er van dit verhaal vaak niet alles want de natuur is grillig. En de kwekers zijn dat nog meer. Die zijn altijd uit op nieuwigheden. Zodoende komen er de meest fantastische en onnatuurlijke kweekresultaten op de markt. Dat bleek bij nadere beschouwing van onze gele narcis ook het geval te zijn.

De gele bloemkroon ziet er wel erg vol uit. Bij het tellen van de bloemdekblaadjes blijken er al gauw meer dan zes te zijn. Zo op de niet helemaal scherpe foto zijn het er zelfs elf en de twaalfde zit ergens verscholen. Ook de meeldraden lijken wel erg talrijk. Eigenlijk dus een misbaksel. Een soort volledig vergroeide Siamese tweeling.

Ter vergelijking kan de bijgevoegde afbeelding van een echte trompetnarcis dienen. Daar is de onderste helemaal volgens de regels en de bovenste net niet. Zo is het dus mogelijk om binnenshuis op de tafel natuurgrillen te bekijken.

Jan van Twisk

Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina