Namen Tuin en moestuin

Namen

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 22 juli 2018

Een bezoek onlangs aan de tuin rondom en achter het markante IVN-gebouw aan de Bosstraat bracht een nieuwe zoektocht op gang. Enige tijd eerder bij het bekijken van oude IVN foto’s kwam ik er een paar tegen die herinneringen opriepen. Vandaar dat ze opzij gezet werden voor een eventueel later gebruik. De zomerse toestand van de nu geheel volgroeide tuin nodigde uit om die te koppelen aan de oude afbeeldingen.

Het is inmiddels een flink aantal jaren geleden dat de tuin totaal gereviseerd werd. Voor de tegenwoordige aanleg werd toen de basis gelegd. Aan de tuingroep uit die tijd de uitdaging om er iets moois van te maken volgens een plan. De koffiepauze werd niet alleen gebruikt voor koffie drinken en koek eten maar ook om de werkzaamheden te bespreken en daarnaast natuurlijk ook om allerlei eigen onderwerpen ter sprake te brengen. Op een van die tuindagen waren de gereedgemaakte planten-naambordjes al vast voor gebruik uitgestald.
“Waar zijn ze terecht gekomen? Zijn ze er nog en wat staat er op”?
Die vraag eenmaal gesteld zijnde werd het tijd om eens poolshoogte ter plekke te gaan nemen. Nou, dat viel niet mee want al bij aankomst bij D’n Nieuwe Hof bleek dat alle plantengroei behoorlijk tot wasdom was gekomen. De eventueel aanwezige bordjes zouden dan wel aardig verstopt staan. Dat bleek inderdaad het geval hier en daar. Op een paar perken was net een flinke opruiming geweest met goed zichtbare bordjes erbij. In andere delen bleken ze bijna onvindbaar, hetgeen te verwachten viel dankzij vaak forse groei van de planten. Maar gelukkig was er de soms overdadige bloemenpracht die ondanks de extreme droogte van de lentemaand en daarna toch nog bezoekers en insecten verwelkomt.
Zo blijft de herhaald vernieuwde en aangepaste tuin toch altijd weer uitnodigend om er een kijkje te gaan nemen.

Jan van Twisk,
Waalre, 20-7-2018

heemtuingroep rond 2000

Heemtuingroep, heel wat jaren geleden …

Meer foto’s

Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina