Valkenswaard-Waalre
Bloemen & Planten
maandag09nov2020

Massaal

In verschillende jaargetijden kan er een opvallend massaal verschijnen van planten of diersoorten optreden. Voor een deel er van is het gewoon niet eerder opgevallen en voor een deel is het inderdaad een tijdelijk seizoensgebonden verschijnsel.

massale groei paardenbloemEr kunnen verschillende oorzaken hiervoor zijn. Eén er van is ongetwijfeld de kwetsbaarheid van de soort tijdens de levensloop. Dan moet er wel met een groot aantal gestart worden om de soort de eindstreep te laten halen. Ook gunstige leefomstandigheden om tot een voorspoedige uitbreiding en in stand houding van de soort te komen vormen een factor van betekenis. Temperatuur, regenval, bodemkwaliteit, zonneschijn en ook voedselvoorraad en rust of gevaar zijn o.a. bepalend voor groei en toekomst.

Een massale groei en bloei kan zo het resultaat zijn met een groot aantal individuen bijeen of overal verspreid. Vaak is in een later stadium van deze overdaad niets of weinig terug te vinden. Het wachten is dan op de eventuele volgende uitbraak van de zelfde soort of mogelijk van een heel andere.

Het is altijd mogelijk om dit in een of andere vorm ergens waar te nemen.

Jan van Twisk,
Waalre, 09-11-2020

Meer foto's
Meer natuurweetjes