Krabbelwerk Vogels

Krabbelwerk

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 27 februari 2016

In de vorige eeuw is het lang de gewoonte geweest om een tuin in te richten met een centraal grasveld (gazon) en randen (borders) met beplanting. Die zone kon al naar gelang de diepte van de tuin een aanleg krijgen met plantensoorten die van voren naar achteren in groeihoogte toenamen met daarachter aansluitend struiken en bomen. De befaamde tuinaanleg in Engeland getuigt daar nog altijd van en daarmee ook nog een aantal tuinen in ons land.
Een dergelijke opzet en indeling werd indertijd ook gevolgd bij het indelen van onze tuin. Het bestaat nog steeds want het beviel ons goed en we hebben er altijd veel bezigheden in gevonden. Veranderingen zijn er wel in gekomen. Door natuurlijke invloeden en met opzet aangebracht. Talloze soorten dierlijke bewoners zoals wormen en kevers en ook bezoekende egels en eekhoorns hebben hun bijdrage geleverd aan het verdwijnen en verschijnen van plantensoorten.

krabbelwerk IVN Valkenswaard-Waalre
Zoeksporen

Onlangs uit het raam kijkend op een winterse dag viel mijn oog op een beweging tussen de struiken. Bladeren die een natuurlijk winterdek van de bodem vormen vlogen alle kanten op. Een fraaie pikzwarte bosmerelman met oranjegele snavel bleek hier aan het werk te zijn, zoekend naar eetbare waar. Hem wel gegund in ruil voor een opgewekte zang straks in de komende lente. Zo wordt de deklaag een aantal malen per jaar totaal omgewerkt en verpulverd tot gratis compost. Een echte win-win situatie dus in deze kringloop. Een klein nadeel voor de tuineigenaar is wel dat de merels en andere grondwerkers zich niet altijd strikt aan de grenzen van de tuinindeling houden. Zo moeten er bijna wekelijks bladeren opgeruimd worden die bij het keerwerk op het gras terecht gekomen zijn. Mooie activiteit voor de tuinbeheerder.

Jan van Twisk, Waalre, 27-2-2016

Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina