Valkenswaard-Waalre
Bloemen & Planten
woensdag06jul2022

Koolzaad

Bij het begrip “Koolzaad” zal onmiddellijk gedacht worden aan grote gele velden in landelijk gebied. Minder voor de hand ligt het daardoor aan een tuin te denken en dan nog dichtbij een huis. Toch gaat het om een koolzaadplant die naast een flinke rododendronstruik tot ontwikkeling is gekomen. Dan komt natuurlijke wel de vraag “hoe is die daar nou terecht gekomen” en dan kan alleen maar een er boven hangende vogelvoer-vetbal vol zaden als de bron gevonden worden. In tijden van natuurlijke voedselschaarste krijgen de tuinvogels in deze hoek namelijk diverse vormen van voer aangeboden. Het is denkbaar dat daarbij wat slordig met zadenrijke mengsels is omgesprongen en een zaadje niet door een bezoekende vogel is gevonden.

koolzaad hauwenEen tijdelijk raadsel betreffende de soort plant hier in wording was het gevolg. Totdat de heldergele bloem en later de lange hauwvrucht het “koolzaad” als plantensoort aanwezen. Import van ongebruikelijke planten in welke vorm dan ook kan voor raadsels zorgen. Het kan de amateur dagelijks mooi bezig houden. Ook dichtbij huis dus of zelfs in de kamerplanten bloempot.
De lange gevulde slaboonachtige vruchtdozen en de grove grijsgroene bladeren naast het fijn verdeelde fluitenkruidblad hoorden bij het heldergele bloeiwerk.

Jan van Twisk,
Waalre, 1-7-2022

Meer foto's
Meer natuurweetjes