Valkenswaard-Waalre
Natuur in de Buurt
zaterdag01jan2022

Kleurplaatje

Natuurweetje gepubliceerd op 15 maart 2020

Aarzelend in eerste instantie begonnen bepaalde hoeken in de tuin tot activiteit te komen. Oud blad was intussen al afgestoten omdat het niet meer functioneert. Een aantal struiken houden toch wel een deel van het jongste blad van vorig jaar vast om de stofwisseling op gang te brengen of al te houden. Die zijn dan ook nog redelijk groen van kleur. Nieuw fris groen blad komt geleidelijk overal tot ontplooiing. Vaak nog met een tussenfase waarin allerlei fraaie kleurschakeringen worden doorgemaakt voordat het blad geheel gevormd is. Zo komt er kleur in de vroege lentetuin door het tot zichtbaar leven komen.

WinterjasmijnToch zijn er ook heel andere wegen die gevolgd kunnen worden. Er zijn onder de sierheesters verschillende die eerst bloeien en pas daarna blad gaan vormen. Dat beduidt dus dat de soort ergens over voldoende reserves beschikt om de winter door te komen en dan eerst bloemen te maken voor de voortplantingsfunctie. Ook al zijn er nog geen of weinig zoekende insecten. Die hebben ze blijkbaar niet nodig. Ze vertrouwen dus op wind en water voor het transport van het stuifmeel naar de gewenste plek. Zo is er toch die geelbloeiende Winterjasmijn die veelal bij zonnewarmte vangende muren geplaatst wordt. Die bloeit immers al in de nawinter en gaat pas daarna blaadjes vormen. Ook zijn er Prunussoorten die in diezelfde periode volop in bloei staan en dat zelfs wekenlang kunnen volhouden. Niet te vergeten is natuurlijk de Toverhazelaar die met opvallende gele stervormige bloei al heel vroeg de aandacht trekt.

Dat alles zorgt dus ondertussen al voor veranderende kleuren rondom. Het ondersteunt voor velen de blijde verwachting van geleidelijk prettiger weersomstandigheden. Ook al is er eerst nog het nodige ongerief in de vorm van stormen en donkere kille regendagen mogelijk.
Aarzelend beginnen er al vogels te zingen, worden sommige overwinterende vlinders wakker en gaan de padden en salamanders op pad naar geschikte paarplaatsen.
Het rijk geschakeerde lente-kleurplaatje van het landschap, groot of klein, maaknatuur of echte natuur, wordt zo ingevuld.

Jan van Twisk,
Waalre, 15-3-2020

Meer foto's
Meer natuurweetjes