Kleine veldkers Bloemen en planten

Kleine veldkers

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 21 februari 2018

Ze zijn er weer. Al een tijdje en ze doen het goed. Die kleine als sterren uitgespreide sappig groene plantjes. De oneven geveerde blaadjes zijn diep ingesneden met meestal vier stel tegenoverstaande bijna ronde deelblaadjes en een iets grotere aan de top. In het centrum van het plantje zullen een aantal opstaande stengels komen met op de top enkele witte viertallige bloempjes. Nogal onopvallend en omdat er nog nauwelijks zo vroeg insecten zijn om voor bestuiving te zorgen vindt er bij deze eenjarige plantjes zelfbestuiving plaats. Meestal met groot succes want het volgend jaar komen er altijd weer een heleboel polletjes tot ontwikkeling.

De latere bloemstengels dragen altijd maar enkele schuin opstaande bladeren met iets langwerpiger deelblaadjes dan er bij de grondbladeren zijn. De toefjes kruisbloemen zijn gesteeld en reiken omhoog zodat de na bevruchting gevormde langwerpige vruchten ook netjes rechtop zullen staan. Ze zullen zelfs boven de resterende bloempjes uitsteken. De typische hauwen hebben geen middennerf maar een tussenschot met zaadlijsten. De twee bedekkende kleppen drogen uit en door de spanning springen ze los en rollen naar boven op. De zaden worden daarbij mooi weggeslingerd en moeten wachten tot de wintertijd. Dan gaan ze al vroeg ontkiemen om de volgende generatie plantjes te vormen. De cyclus wordt in één jaar voltooid.

Zandige voedselrijke vochtige of droge tuingrond en anderzijds toch ook stenige bodems zijn geschikte groeiplekken. De plantjes vormen vaak een hinderlijk onkruid in volkstuinen en kwekerijen.

Een variant is de in loofbos meest voorkomende Bosveldkers die geen 4 maar 6 meeldraden heeft en meer afstaande hauwen vormt en waarvan de stengelbladen dieper gekartelde randen hebben. Ook zijn de stengels onderaan behaard. Dat is wonderlijk want de Kleine veldkers is bijna kaal ondanks de soortbenaming “hirsuta” hetgeen “behaard” betekent. Namen, het is me wat!

Jan van Twisk
Waalre, 21-2-2018

Meer foto’s

Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina