Kiemplantjes Bloemen en planten

Kiemplantjes

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 12 maart 2019

Wat een overdaad! Als die allemaal groot moeten worden krijgen we te maken met een enorme overbevolking waar duidelijk ter plekke geen plaats voor is. Dat kan een groot probleem worden. Vandaar dat de natuur daar een logische oplossing voor heeft in de vorm van een geleidelijke beperking tot er tenslotte een evenwicht is bereikt tussen aantal, licht, ruimte en voeding.
Het klinkt wel erg hard maar het is een oplossing die in veel omstandigheden toch werd en wordt toegepast. Denk maar aan het probleem van de Oostvaardersplassen waar geen natuurlijk evenwicht bestond door het ontbreken van predatoren.

grotere kiemplantjes

Hier hebben we dus nu ook te maken met een dreigende overbevolking die vermoedelijk in een grote slachting onder de individuen zal worden opgelost. Het is een kwestie van afwachten en geregeld kijken wat er zal gebeuren. Om het afwachten nog wat aantrekkelijker te maken is in de nabijheid nog een tweede proefterrein gezocht en gevonden waar veel minder talrijke individuen van een grotere plantensoort in ontwikkeling zijn.
Dan zal wellicht tegelijkertijd duidelijk worden wie hier groeit. Aan de kiemplanten zelf is dat meestal niet goed te bepalen omdat er te weinig specifieke kenmerken te zien zijn. Pas als de plant verder is gegroeid wordt het duidelijker omdat er dan speciale eigen aardigheden gevormd worden. Onderdelen als bijvoorbeeld vertakkingen, bladvorm, schors, knoppen, bloem en vrucht. De ouderwetse systematisch opgebouwde FLORA kan nog altijd hulp bieden bij het determineren van het groeisel. Afwachten tot het eindstadium van de groei en ontwikkeling bereikt is betekent wel de eenvoudigste methodiek maar vereist vaak veel geduld.

We zullen zien.

Jan van Twisk,
Waalre, 12-3-2019

Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina