Kerstrozen Bloemen en planten

Kerstrozen

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 11 januari 2017

Nu is de tijd van de Kerstrozen wel weer voorbij. De restanten van wat eens een pot met een prachtige volop bloeiende kerstroos was is tijdens en na de winterse feestdagen ondanks dagelijkse verzorging nu bijna aan een roemloos einde toe. De composthoop roept.

Kerstroos (Helleborus niger), IVN Valkenswaard-Waalre

Niet luisteren want er is nog een prachtig nieuw leven mogelijk voor wat nu al bijna reddeloos lijkt. Gewoon nog een tijdje ergens in een hoekje wegzetten zodra de laatste bloem verwelkt is. Dan is de plant enige tijd aan rust toe. Wel met een beetje water natuurlijk.

Wanneer de tijd gekomen is dat de echte winterse dagen voorbij zijn wordt een tweede leven een mogelijkheid. Zet de plant met wortel en al op een licht beschutte iets vochtige en humusrijke plaats in de tuin. Nu een paar jaar wachten en dan zal er in het voorjaar tussen dorre bladresten en frisse vroege boerenkrokussen een wondermooie Helleborus niger staan te bloeien. Als het een beetje meezit is er zelfs nog vruchtvorming mogelijk. Jarenlang wordt het voorjaar dan verblijd met nieuwe “rozen” en hebben de bijen er een stuifmeelbron aan.

Jan van Twisk,
Waalre, 10-1-2017

Kijk hier voor meer foto’s (album opent in nieuw venster).

Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina