Valkenswaard-Waalre
Bomen & Struiken
zaterdag01jan2022

Kersennieuws

Natuurweetje gepubliceerd op 17 juni 2019

Het uitzicht op buurmans groeiende kersenboom biedt het hele jaar door de gelegenheid om de cyclus van de jaargangen te volgen. In welke maand van het jaar gestart wordt met bewuste waarnemingen is niet van groot belang want telkens is er wel weer iets op te merken wat anders is dan voordien.

groene kersenZo is in de maand juni het stadium van de vruchtrijping bereikt. De in de voorgaande maand gevormde groene glanzende bijna ronde kersvrucht, hangend aan een soepele 4-5 cm steel, bungelt behendig in de voorjaarsbuien. Enkele worden door diverse oorzaken losgerukt en aan het einddoel onttrokken. Passerende vogels en andere dieren hebben er nog geen enkele belangstelling voor. Geleidelijk worden de groene vruchten nu groter en ronder met een inkeping bij de steelaanzet waar de resten van de kelk en kroonblaadjes inmiddels in de wind verdwenen zijn. De kleur van de glanzende stevige vrucht wordt dikker en sappiger en verandert via geel en oranje naar rood en bij de geobserveerde boom nog naar donkerrood en tenslotte bij maximale sappige omvang tot paarsrood.

Wanneer nu niet tenminste belagers voortijdig de rijpste kersen hebben buitgemaakt. Dan zijn er intussen wel zo nu en dan al bezoekers geweest om de rijpheid van de kersen te controleren. Zodra de eerste aan hun wensen voldoen begint de oogstperiode. Voor mens en dier en waar ze maar bereikt kunnen worden. Een enkele merel, meerdere houtduiven en een heel stel kauwen nemen hun kansen waar hetgeen niet zonder ruzie gepaard gaat. Kauwen hebben dan de overhand totdat de eksters arriveren. Maar ook die moeten wijken wanneer de eekhoorn op zijn dagelijkse ronde een stel kersen komt eten. Die is hier toch wel de baas.

Inmiddels is gebleken dat de kersen niet allemaal tegelijk rijp worden maar elkaar opvolgen. Blijkbaar zijn ze in de bloeitijd ook na elkaar gevormd. Dankzij de bezoekende insecten waarbij vooral hommels altijd zwervend langs de bloemen gaan. De bevruchting vindt gespreid plaats en dat is later in de trossen die veel kersen bevatten dan ook goed te zien. Ze hebben allemaal een ander kleurtje.

Leuk is nog te zien hoe de vogels op zwiepende takken tevergeefs proberen om de daaraan hangende kersen te bemachtigen. Een leerproces is gaande en ze gaan dan de kersen die boven hen hangen pakken. Dat kan wel. De allerlaatste vruchten vallen er door een winderige bui tenslotte wel af en worden op de grond misschien nog opgegeten. Slechts een heel enkele kersenpit komt terecht op een plek waar een nieuwe boom gevormd kan worden. Ook dat kan.

kersentakken winterOpvallend is nog dat de kersen vooral in trossen bijna aan het einde van de takken hangen. Toch zijn er ook nog hogerop aan de tak verspreid een aantal gevormd. De plaatsing van bloemknoppen laat dat ook zien aan kale wintertakken. Ze zijn dikker dan de blad- en stengelknoppen.

Zo brengt de kersenboom het jaaroverzicht voor de toeschouwer.

Jan van Twisk,
Waalre, 17-6-2019

Meer foto's
Meer natuurweetjes