Kauwtjes Vogels

Kauwtjes

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 5 juni 2018

Het is bekend dat kauwtjes intelligente vogels zijn. Ook is het bekend dat ze vaak gepaard zijn voor het leven en als koppel hun dagen doorbrengen. Meestal komen en gaan ze getweeën op hun dagelijkse rondtocht op zoek naar voedsel. Daarvoor bezoeken ze in bewoond gebied graag de tuinen. Daar is dankzij de begroeiing vaak van alles te vinden. Bovendien hebben de huizenbewoners door slordigheid of met opzet eetbare waar in de nabijheid verspreid. Voedselplanken voorzien van al dan niet voor kauwen bedoelde versnaperingen en diverse vormen van voersilo’s bieden naast de tuinaanleg dikwijls ook voor kauwen de gelegenheid om een gevarieerde maaltijd te genieten. Niet dat alle voedingsmiddelen voor kauwen bestemd zijn maar het is altijd mooi meegenomen in het voorbijgaan. De echt bedoelde vogelsoorten komen er dan niet meer aan te pas.

kauw op buxus

Kauwen vertonen een flinke eetlust en een flink doorzettingsvermogen. Ook zijn ze slim en weten vaak zich goed aan te passen aan de situatie. Ze leren gemakkelijk om een oplossing voor een probleem te bedenken en technieken te ontwikkelen om het doel te bereiken. In dit geval dus het begeerde voedsel.
Zo gebeurde het dat gedurende de afgelopen wintermaanden alle mezen-voer in onze nabijheid voortijdig door kauwen werd buitgemaakt. Zelfs silo’s met gebroken pinda’s leerden ze te legen. En pindaslingers en insectenkoeken in gazen ophangnetwerk verdwenen in korte tijd. Gewoon er voor gaan vliegen en dan met de snavel in de openingen pikken. De ene vogel vliegt omhoog en de andere eet netjes de gemorste stukjes op. Altijd prijs.
Een nieuwe rijke bron van eetbare waar bleken onlangs de buxus sierheggen en in vorm geknipte en gesnoeide buxusboompjes te zijn. Explosieve verschijning van grote hoeveelheden vraatzuchtige rupsjes van de buxusmot was de oorzaak. De kauwen wisten er wel raad mee en doken gewoon in de struiken. Opzij en bovenop. Een onverwachte hulp dus in de bestrijding van een ongewenste plaag.

Er zijn altijd weer nieuwe onverwachte en verrassende gebeurtenissen rondom ons. Gewenst en ongewenst. Net als de kauwen moeten we leren daarmee om te gaan. Samenwerking ook.

Jan van Twisk,
Waalre, 3-6-2018

Meer foto’s

Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina