
Jaarcyclus begin
Natuurweetje gepubliceerd op 31 december 2015
Ieder jaar weer in januari kan de natuurlijke opvolging van waarnemingen en verschijnselen opgesomd worden. Vrijwel altijd is daar een vast patroon in te herkennen. Wel vindt er jaarlijks een verschuiving in de tijd naar voren of naar achteren plaats. Wetenschappers houden zich daar al lang mee bezig om meer duidelijkheid te krijgen in oorzaken en gevolgen. We worden er tegenwoordig op allerlei manieren via de moderne media van op de hoogte gebracht. Weermannen, biologen, sensatiejournalisten, ecologen, statistici en nog veel andere disciplines houden zich er mee bezig. Zelfs eenvoudige amateurs laten er hun gedachten over gaan.
Zo ook nu en hier. De door periodieke el niño hoge watertemperaturen van de Grote Oceaan aan de andere kant van de aardbol hebben hun invloed zelfs ook op het weer en de natuurcyclus in onze omgeving. Dit keer zijn het zelfs uitzonderlijke verschijnselen die nog nooit eerder zijn waargenomen en zijn vastgesteld. Er is iets aan de hand. Klimaatverandering is het hoge woord. En dat mogelijk als gevolg van menselijk handelen door verbranding van (fossiele) brandbare materialen waardoor het CO2 gehalte van de atmosfeer verhoogd is en nog steeds verder toeneemt. De dampkring fungeert als een opwarmende deken om de aardbol.
Knoppen in de toverhazelaar
Het gevolg van deze opvallende temperatuurwijziging met de warmste december ooit is goed te zien aan de winterse beelden om ons heen die helemaal niet in overeenstemming zijn met het vroegere beeld. Het is beduidend warmer zowel overdag als in de nacht. Daardoor zijn plant en dier in verwarring gebracht. Trekvogels blijven weg, planten groeien en bloeien, vogels zingen, egels en hazelmuizen houden geen winterslaap, padden kruisen ons pad, winterkleren hangen nog in de kast, bladeren en vruchten zijn blijven hangen, er vliegen nog vlinders, ski- en schaatsbanen zijn nog gesloten gebleven, enz. Al met al ziet het er dus duidelijk anders uit dan anders.
Bovendien zijn de veranderingen niet alleen hier maar over de hele aardbol te merken. Meer neerslag met overstromingen als gevolg of juist minder regen, meer cyclonen en tornado’s, verdroging en mislukken van oogsten, geen skisneeuw, het zeeleven verandert en daardoor o.a. de visvangst, gletsjers smelten sneller, brandstofwinning vermindert, economische gevolgen en nog veel meer. Om de veranderingen in het gedrag van de ons omringende natuur waar te nemen en op te tekenen zijn diverse werkgroepen actief. Planten, vogels, amphibieën, vlinders en meer. Maar ook de amateur kan dagelijks om zich heen kijken en horen en zien wat er gebeurt. Duiven koeren, roodborsten zingen en er zijn vroege territorium gevechten. Veel kiemplanten groeien uit. Vruchten blijven langer hangen. Bloei is vervroegd of houdt aan. Het gras groeit nog.
Iedere dag kan nieuwe ontdekkingen brengen.
Jan van Twisk, Waalre 31-12-2015
Kijk hier voor meer foto’s.