In zon en regen Bloemen en planten

In zon en regen

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 20 augustus 2019

“Na Regen komt Zonneschijn” is een bekende en geliefde uitspraak. Wanneer dan echter een tijd komt waarin de verdroging van onze leefomgeving zo langzamerhand catastrofale omvang heeft bereikt en de gevolgen van watertekort duidelijker worden, wordt het tijd om die uitspraak maar eens om te gooien. Het wordt dan voortaan dus: “Na Zon komt Regenval”.

Om van die overdadige droogte een beeld te krijgen is het niet nodig om daarvoor ver te gaan. Al in de directe omgeving van onze woonplek zijn er overal voorbeelden van te vinden.
In ons eigen tuintje. Talrijke plantensoorten geven er blijk van dat ze water tekort komen. Verdorring, bloeistoornis en afsterven – gedeeltelijk of geheel – is het resultaat. Het blijkt dan bovendien goed wie en welke soorten niet of wel watertekort kunnen verdragen. De tuinen van de naaste toekomst zullen er heel anders uit komen te zien.

Maar ook in de “normale” leefomstandigheden met jaarlijks op tijd genoeg regen en ook weer niet teveel neerslag zijn er verschijnselen te zien van de natuurlijke reacties van planten op regenval. Zolang de zon schijnt gaan er in de morgen tijdens de bloeitijd knoppen open. Uitnodigend voor een bezoek van passende insecten die kunnen zorgen voor bevruchting. Kleur, geur, vorm, bouw, stuifmeel en nectar zijn allemaal aanwezig en gericht op dat doel. Het is dan ook geen wonder dat gedurende de nacht, bij koude en ook bij regenweer veel plantensoorten de gewoonte hebben om hun kostbare bloemen te sluiten. Dicht ter bescherming van de edele delen. Maar ook bij droogte zijn planten zuinig met hun krachten. Groei en bloei zijn dan gebieden waarop bezuinigd wordt. Recente jaren laten ons daarvan talloze voorbeelden zien.

Schermhavikskruid

Schermhavikskruid bij motregen, met meer gesloten bloemen;
bij droog weer staan de bloemen open zoals in de kopfoto te zien is.

Een morgen met een lichte gestage motregen geeft er ook een beeld van zoals bij de hier opgenomen afbeeldingen van het jaarlijks terugkerende Schermhavikskruid (Hieracium umbellatum) dat de droogte blijkbaar kan overleven. Op een droog moment zijn de bloemen open en bij regen hebben ze zich gesloten.

Jan van Twisk,
Waalre, 19-8-2019

Meer foto’s
Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina