Heemtuin bij D’n Nieuwe Hof Tuin en moestuin

Heemtuinbeelden

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 1 december 2015

Het is nu wintertijd en dat betekent dat de planten- en dierenwereld tot rust zijn gekomen. Het klimaat brengt de noodzaak daartoe met zich mee.
Veel planten sterven af en wanneer ze niet door overijverige mensen opgeruimd worden blijven er vaak enkel verdroogde resten van over. Zaad en wortelstokken of knol en bol zullen voor de generatie van het komende jaar moeten zorgen. Ook bestaat de mogelijkheid dat een volgende generatie al in de herfsttijd tot ontkieming komt en de winter probeert te overleven. Dan kan de plant in het voorjaar spoedig verder uitgroeien en zo een streepje voor hebben op al de anderen die nog helemaal van de kiem af zich moeten ontwikkelen. Teunisbloem en judaspenning zijn met hun wortelrozet en jonge plant goede voorbeelden van die winterannuelen. De fiere rest van de nu uitgedroogde tweejarige reuzenberenklauw wijst ook in die richting.

rotstuin IVN Valkenswaard-Waalre
Rotstuin bij D’n Nieuwe Hof

De beschuttende rotstuin met muur biedt veel voorbeelden van twee- en meerjarigen. Maar natuurlijk zijn er ook op andere plaatsen meer- en veeljarigen die allerlei slimme technieken om te overleven weten te benutten. Neem maar de verhouting van stengel, stam en wortelstelsel van haag, struik en boom. Dat kan tegen een beetje of zelfs veel kou en zorgt tegelijk voor opslag van een voedselvoorraad die in het komend voorjaar snel benut kan worden. De hop laat wel de laatste verdroogde bellen zien maar heeft aan de voet het volgende jaar al voorbereid. Het vogelbosje dat achter de torenvalkkast ligt biedt ook diverse voorbeelden. Hier laat een wandeling langs het Blotevoetenpad (blote voeten hoeft niet!) heel wat houtigen zien.
Ondertussen worden daarbij ook een aantal winterverblijven voor kleine dieren gepasseerd zoals bladhopen, hout- en takkenstapels, de insectenboompalen en het veelzijdige insectenhotel.

Dat alles is onder het wakend oog van Flora te bewonderen. Ze is jaren geleden verplaatst van haar tijdelijke opstelling met uitzicht op de belendende Velt-tuin naar haar tegenwoordige meer centrale positie in de IVN-Heemtuin. Het hele jaar door slaat ze al het gebeuren gade en geniet ervan.

Jan van Twisk, 1-12-2015, Waalre

Kijk hier voor meer foto’s.

Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina