Groene vraag Bloemen en planten

Groene vraag

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 31 juli 2016

Vanaf midden mei troffen wij op verschillende plaatsen in onze tuin een bepaald soort groene jonge planten in wording aan. In een vroeg stadium is het vaak nog wel moeilijk om precies te bepalen wat zoiets worden zal. Een rechtop staande stengel met aan alle kanten schuin afstaande lijnvormige bladeren. Een lichte beharing van de stengel en alles lichtgroen van kleur. Eerst nog klein en allengs groter van formaat.

In de beginjaren van het IVN in Valkenswaard werd er dan al snel gezegd: “Dat zoeken we op”. En dat dan volgens de regels der kunst met behulp van de Flora. Soms nog wat boeken erbij zelfs. Meestal lukte het dan wel om iets op naam te brengen. Er werden zelfs determinatiecursussen voor opgezet om de zoektechniek te leren.

Het kostte wel moeite en tijd om telkens weer die oude methode tot het eind te volgen. Toen kwam de computer en al gauw daarin diverse opzoeksystemen die aanvankelijk nog onvolledig en gebrekkig waren. Bovendien moest er dan wel een computer zijn en iemand die er mee om kon gaan. Maar snel is alles in de volgende jaren een stuk gemakkelijker geworden en weet bijna iedereen zich er wel mee te redden. Ook al zijn de resultaten niet altijd geheel en al betrouwbaar en volledig.

Toch lukt het vaak niet direct om een betrouwbaar resultaat te bereiken. Dan is de beste oplossing: “even geduld a.u.b.”. Gewoon even wachten. De plant groeit wel door en een volgend stadium kan al voor een sterker vermoeden zorgen. Zo ook in dit geval.

Canadese fijnstraal in knop IVN Valkenswaard-Waalre

In juni bleken sommige exemplaren in de bovenste bladoksels zijtakjes gekregen te hebben. Al gauw met toefjes knoppen aan de top. Even later kwamen er bloemknoppen uit tevoorschijn die zich tot bloemhoofdjes ontwikkelden zoals die bij de Composietenfamilie behoren te zijn. Een koker van groene omwindselblaadjes die een massa gele buisbloemen omsloten binnen een ring van witte lintbloemen. Dat alles als het ware in miniatuur en dan in grote aantallen.

Het was nu helemaal duidelijk geworden dat het hier om de Canadese Fijnstraal gaat. Ook waren er inmiddels overal in de omgeving exemplaren en aantallen waargenomen langs weg en stoep, in tuinen en bosrand. De Erigeron of Conyza canadensis. Al gauw zullen ze als bejaarden “vroeg grijs” van kleur worden dankzij een ruime pluizige zaadvorming. De Griekse naam “Erigeron” zegt het ook al.

Jan van Twisk, Waalre, 31 juli 2016

Kijk hier voor meer foto’s.

Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina