Valkenswaard-Waalre
Natuur in de Buurt
zaterdag01jan2022

Groeikracht

Natuurweetje gepubliceerd op 14 maart 2021

Het is nu de tijd om uit te kijken naar bijzondere groeikrachten. Rondom is alles in ontwikkeling na winterrust. De jaarlijkse cyclus die al in het afgelopen jaar vaak onzichtbaar is voorbereid. De kiem is dan al gelegd en hoeft alleen nog maar bij gunstige omstandigheden verder geactiveerd worden. Daar is wel een hoop energie voor nodig. Maar die is al in het voorgaande jaar opgeslagen en kan nu gebruikt worden.

smeltende sneeuw rond tulpWie rond kijkt kan zien welke enorme krachten er aan het werk zijn. Bijna onstuitbaar. Kleine zaadjes zijn in staat om een kiemplant omhoog door bladresten en modder te duwen. De overjarige sleutelbloem met oud blad komt tevoorschijn met een nieuwe bloem onder valblad vandaan.
De vroege krokus weet zich door een gras-moslaag heen te werken. Net als de iets latere boerenkrokussen die onder een 10 cm dikke sneeuwlaag bedolven raakten.
Bij de frisse tulpenbladen in aanleg is goed te zien dat net als bij de krokus er om de plant een ruimte is ontstaan na een dag door smelten van de sneeuw. Mogelijk bevorderd door de stofwisseling van de planten die enige warmte afgeeft. En de zonnewarmte natuurlijk nog er bij.
Lenteklokjes volgen de uitgebloeide krokussen op in bloei maar kwamen tegelijk met krokusplant en bladeren onder het valblad vandaan. Zeker een week later kwamen er ook nog nieuwe verse krokussen tevoorschijn waarbij er zelfs één het klaar speelde om dwars door een oud valblad heen te groeien. Vandaar die nette kraag.

nieuwe scheut tiengebodenplantZelfs binnenshuis zijn er onverwachte krachten werkzaam. De bijna legendarische tiengebodenplant had tenslotte na een lang leven het loodje gelegd. Bij het verwijderen van de resten bleek er toch nog een jonge scheut in de aarde te zitten. Die is nu doende om een afstammeling te vormen. Met de 10 geboden.

Jan van Twisk,
Waalre, 12-3-2021

Meer foto's
Meer natuurweetjes