Valkenswaard-Waalre
Fete de la Nature
zondag13feb2022

Fête de la Nature

Fête de la Nature, het grootste natuurfestival van Nederland

De natuur inspireert, verwondert, maakt je blij. In het weekend van 3 & 4 september 2022 vieren we de natuur tijdens Fête de la Nature 2022.

oorwurmIVN Valkenswaard-Waalre doet mee met het organiseren van het natuurfeestje. Met een expositie microfoto’s insecten en een lezing over insecten. Tevens hopen we dat het mooi weer is zodat we in onze natuurtuin in Valkenswaard gezellig kunnen genieten van live muziek.

Microfotografie

Microfotografie is de overtreffende trap van macrofotografie. Het maakt extreem kleine details zichtbaar, die je met het blote oog moeilijk onderscheidt. Op de foto levert dit vaak bijna buitenaardse resultaten op. Microfotografie leent zich daarom uitstekend voor insectenfotografie. Want als je een insect extreem close fotografeert, leg je ongekende details vast. Hierdoor zie je hoe bijzonder gevarieerd het insectenrijk werkelijk is. Bovendien lijkt het net alsof de insecten mensgrote afmetingen hebben.

Waarom Fête de la Nature?

Fête de la Nature wil zo veel mogelijk mensen op een feestelijke, verrassende en laagdrempelige manier in contact brengen met de natuur in al haar diversiteit. Juist in deze onzekere tijd is het fijn om te vieren wat er wél is!

Organisatie

Een groep enthousiastelingen haalde Fête de la Nature in 2014 naar Nederland. Anne Leeflang was een van hen. Zij zag hoe succesvol dit initiatief – gestart in Frankrijk – was in andere landen over de hele wereld, en wilde het ook hier starten. Anne: “Wat is er mooier dan iedereen in Nederland uit te nodigen om op zijn of haar manier een feest te organiseren in, voor of met de natuur? Juist in tijden van biodiversiteitsverlies, stikstofdebatten, polarisatie en negativiteit is het belangrijk om te vieren wat er wél is. En dan niet opgelegd van bovenaf maar juist van onderaf, uit eigen beweging. Met Fête de la Nature werken we aan een positieve verbinding met de natuur. Want waar je je mee verbonden voelt, daar ga je voor zorgen.”

In 2019 zocht stichting Fête de la Nature de samenwerking op met IVN Natuureducatie. Met als doel Fête toekomstbestendig te maken en samen met IVN te werken aan meer zichtbaarheid, een groter bereik en de professionalisering van het natuurfestival. Een logische stap, want Fête en IVN delen dezelfde missie: mens en natuur verbinden. Meerdere IVN-afdelingen organiseerden al activiteiten tijdens het festival. Sinds 2020 slaan we dus de handen ineen.

Help mee

Wil je meehelpen om ons IVN Valkenswaard-Waalre thema tot een succes te maken: dat kan.
Info: Jan Schutjes, e-mail j.schutjes@upcmail.nl.