Eucalyptus Overig

Eucalyptus

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 12 november 2021

Wanneer in het voorjaar een bos bloemen in de supermarkt of bij het tuincentrum gekocht wordt blijkt daarin een mengsel van bloemtakken en bladtakken te zijn verzameld. De samenstelling is afhankelijk van wat de handel kan aanbieden vanuit kweek in eigen land of buitenland. Vaak zelfs vanuit ver weg gelegen buitenland wordt materiaal aangevoerd. Maar ook door import of kweken van varianten die hier winterbestendig zijn wordt de keuze steeds verder vergroot.

Zo is hier dan ook de eucalyptus terecht gekomen. Helemaal vanuit het stamland Australië. In Z. Afrika wijd verspreid en zelfs in tuin en park aan de Z. Engelse en Z.W. Schotse kusten dankzij het gematigde zeeklimaat aldaar. Tegenwoordig ook in aangepaste redelijk wintervaste varianten in ons land aanwezig voor de verkoop als boom of struik levert deze bron dan ook snoeimateriaal op. Dat kan mooi het bloemboeket aanvullen en zo bij de consument een of twee weken de kamer sieren. Daarna belandt het restant op de composthoop of in de groencontainer. Ook zal een enkele tak al voortijdig gebruikt kunnen worden voor een experiment: “proberen er een eigen boom of struik van te kweken”.
Dat kan, zoals bijgaande foto’s laten zien.

eucalyptus en cipresJaren geleden werd zo een tak van eucalyptus met succes opgekweekt tot een geworteld boompje en in de tuin geplant als gezelschap voor een uit Italiaans zaad gekweekte 50 jaar oude cipres. De eucalyptus bleek aanzienlijk sneller te groeien dan de cipres die eeuwen oud kan worden. Wel een meter nieuw schot per jaar. Vooral omhoog met als gevolg een dunne boomstam met enkele kleine zijtakken die na twee jaar al afgestoten worden. Snoei van het lengte materiaal wordt ook al weer snel vervangen met als gevolg toch een smalle boom. Toen kwam een na-winterse storm en de boom werd zo ver omgebogen dat een groot deel afgezaagd kon en moest worden. Geen nood want natuurlijk herstel omhoog in nieuwe lengtegroei heeft het beeld vernieuwd.

eucalyptus nieuwe groei

Bloei heeft nog nooit plaats gevonden. Het in de voorzomer ontstane jonge lichtgroene blad en takken oogt wel eens ten onrechte als bloei. Later kleuren de meest in tweetallen groeiende, eerst ovale en naderhand vaak bijna ronde blaadjes blauwgrijs of “asgrijs” (Eucalyptus cinerea). Jonge eerst groene takken kleuren later roodachtig en daarna in ouderdom grijsgroen.

Zo biedt de Mirtefamilie met de vele soorten van het geslacht Eucalyptus ook in onze streken een apart beeld. Nogal onverwacht naast het meer bekende gebruik van de uit bladeren bereide eucalyptus olie als geur- en smaakstof in schoonmaakmiddelen, snoep en geneesmiddel.
Zo is aan exoten dus ook in onze omgeving het nodige waar te nemen.

Jan van Twisk,
Waalre 10-11-2021

Meer foto’s
Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina