Ereprijzen Biodiversiteit

Ereprijzen

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 12 juni 2019

legpenning valkenswaard

Een groot deel van het jaar vervullen ze bij velen een belangrijk onderwerp van gesprek en ook een dagelijks doel. Veel activiteiten zijn gericht op het verkrijgen van een prijs. Sport en wetenschap zijn gebieden waar ereprijzen behaald worden. Maar ook in andere gebieden vinden zo nu en dan huldigingen plaats vanwege grote verdiensten die gepaard gaan aan het verlenen van ereprijzen. Slechts enkelingen onder ons worden er mee in het zonnetje gezet. Voor alle anderen is hoogstens nog een troostprijsje beschikbaar naar het lijkt.

Gelukkig is dat toch niet waar want voor ieder die over een tuintje beschikt of in de buurt woont van een park of een buitengebied liggen er diverse ereprijzen te wachten. Vooral in het zonnetje in een meestal grazige omgeving en meestal met blauw en wit in het groen. Het zijn de wel 23 verschillende vormen van het plantengeslacht Ereprijs (Veronica) dat eerst deel was van de Helmkruidfamilie. Het moderne moleculair onderzoek heeft nu gezorgd voor een verhuizing naar de Weegbreefamilie.

Dat zijn de ereprijzen die voor iedereen die over een redelijk natuurlijke omgeving beschikt ter beschikking staan. Grote inspanningen en specialisme zijn niet nodig om een aantal van de ereprijs plantensoorten in de gaten te krijgen. De in de voorjaarsmaanden uitnodigende meestal 3 blauwe kroonbladen dragende bloempjes met een soms kleinere lichter gekleurde onderlip vragen om aandacht en bewondering. Ze kunnen al naar de soort ook wel roze gekleurd zijn en hebben alle twee als kattensnorharen eigenwijs omhoog uitstaande meeldraden. Centraal in een bijna witte keel is een klein hartvormig vruchtbeginsel met omlaag stekende stijl. De kroonblaadjes vertonen veelal een gespreide streeptekening. De bloemen worden verspreid of in een uitgroeiende aarvorm aangeboden. Sommige soorten ereprijs zijn zeer klein van stuk en vrijwel plat liggend op de grond en daardoor weinig opvallend en moeilijk herkenbaar. Enkel kweekvormen zijn forser met flinke aren. De verschillende bladvormen (klimop en tijm) bepalen nogal eens de soortnaam. Ook de standplaats (water, akker, veld, bos) kan bepalend zijn voor de naam net als het formaat (groot, klein).

Wat dat laatste betreft is er dus toch maar weinig verschil met de prestaties belonende ereprijzen. Neem maar de legpenningen en de monstergrote loodzware bokalen. Maar die belanden voor de rest van hun leven in of op de kast terwijl de plant ereprijs ieder jaar weer zich verjongt voor iedereen.

Jan van Twisk,
Waalre, 11-6-2019

Meer foto’s
Meer natuurweetjes

draadereprijs

Ontdek meer over

Deel deze pagina