Ekstertaktiek Vogels

Ekstertaktiek

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 3 oktober 2018

Enkele dagen geleden gebeurde het. Een logerend familielid hield een oude boterham over, sneed deze in stukjes en strooide de resultaten uit over het herfstgras. Om als voedsel te dienen voor wie wil.

eksters op grasveld

Al snel hadden rondzwervende vogels het ontdekt. Met als gevolg een viertal eksters bij de voedselbank. Interessant bleek toen wat deze eksters er mee gingen doen. Natuurlijk was mijn fototoestel niet direct bij de hand om dat vast te leggen. Hun aanpak was even anders dan verwacht. Ze aten het niet op maar propten de snavel er mee vol en vlogen naar begroeiing aan de rand van het gras om het daar tussen de planten te deponeren. En dat herhaalde malen en in alle richtingen. Reserve mondvoorraad her en der aanleggen dus. Een kaal gezocht grasveld achterlatend dat tenslotte door vuil dubbel glas gefotografeerd kon worden.

kauwtjes

Twee dagen later werd de test herhaald. Eigenlijk voor betere foto’s en met een ander resultaat achter dezelfde ruit. Nu kwamen er namelijk twee kauwtjes op af. Die aten de broodstukjes ter plekke rustig op. Blijkbaar is binnen de familie van de kraaien de aanpak door de soorten niet identiek.

Jan van Twisk,
Waalre, 3-10-2018

Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina