Een kersenboom Biodiversiteit

Een kersenboom

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 26 november 2017

Het jaar door de gelegenheid gebruiken om iets dagelijks waar te nemen en vast te leggen op foto of film is tegenwoordig een nieuwe techniek om nader inzicht te krijgen in het leven van een bepaald wezen of voorwerp.

Hier gaat het om een kersenboom. De levensgeschiedenis gedurende een heel jaar van een kersenboom dus. In dit geval om de boom van de buurman die zich met enkele takken op andermans terrein uitstrekt na een tiental jaren groei. Waar de boom vandaan kwam is niet bekend zodat het niet verwonderlijk is dat de vruchten niet erg lekker bleken te zijn. Tenminste voor menselijke consumptie. Vogels weten er daarentegen heel goed raad mee. Zeker voor zover ze er gemakkelijk bij kunnen en dat valt in de praktijk toch nogal mee. Lijsterachtigen hoeven maar op de tak te gaan zitten om rondom een kersje te pakken. Houtduiven en ook eksters en kauwtjes hebben er meer moeite mee vanwege hun grotere lichaamsgewicht. Die moeten op de tak erboven gaan zitten om daarmee omlaag te zakken voor de buit.

Kersenbloesem en vruchten ontstaan in hoofdzaak aan de basis van de zijtakken. De verschillende ontwikkelingsfasen gedurende de jaarcyclus laten dat ook goed zien. Knoppen, bloei, vruchtzetting en voldragen vrucht geven daar een goed beeld van.
Kersenblad zit meer aan de uiteinden van de groeitakken hetgeen ook logisch is omdat daar het meeste licht is. De allerjongste bladeren groeien dus helemaal aan de top van de tak en verlaten hun groeiplek na verkleuring dan ook het allerlaatste in de herfstwind.

Zo groeit het beeld bij geregelde waarneming.

Jan van Twisk,
Waalre, 25-11-2017

Meer foto’s

Meer natuurweetjes

rijpende kersen

Ontdek meer over

Deel deze pagina